tisdag 8 februari 2011

Susan Sontag läsning som berör

Någon gång på 80-talet kom jag i kontakt med Susan Sontag i samband med att hennes bok Välgöraren kom ut på svenska. Hon var också en flitig debattör och skrev en del artiklar inom litteraturkritik i de största dagstidningarna.
I somras uppmärksammades hon i samband med en fotoutställning på Fotografiska museet i Stockholm där hennes livskamrat fotografen Annie  Leibovitz fotograferat  några starka bilder av Susan Sontag under hennes sista tid då hon kämpade mot sin cancer. Hon dog 2004.
Nu publicerar hennes son David Rieff Susan Sontags, Reborn Early Diaries hennes dagboksanteckningar 1947-63.
Hennes son skriver i förordet till boken att Susan Sontag aldrig berättade hur hon ville att man skulle göra med hennes genom åren skrivna texter och anteckningar. David Rieff valde att publicera de första åren av dagboksanteckningar. Vid hennes död hittades ett 100 tal handskrivna böcker. Det är en intressant och gripande läsning som vi får ta  del av och mitt hopp är att  vi även  får tillgång till de resterande anteckningarna.
När dagboken börjar 1947 är hon 14 år och redan då beskriver hon sitt liv, relationer och har klart för sig vad hon vill med sitt liv. Hon understryker att hon inte vill leva sitt liv som en medelmåtta. Hennes listor över böcker som hon har läst och över böcker som hon vill läsa vittnar om att hon redan som tonåring hade en utvecklad lässmak. På listorna finns  bl a Dostojevski, Tolstoy, Andre Gide, Henry James, Kafka , James Joyce. Där finns också intellektuellt avancerad små analyser och jämförelser och tankar kring författarna och deras verk.
Hon gör också upp med sin sexualitet där hon tidigt förstår att hennes preferenser är kvinnor, samtidigt som hon förstår att det inte är normalt och försöker även ha män men tycker kvinnans roll i den sexuella akten i ett heterosexuellt samlag är passivt.
Susan Sontags dagböcker är en mycket intressant läsning och det är svårt att släppa boken. Det är moget och insiktsfullt skrivet och man  möter en ung kvinnas intellektuella uppvaknande.

4 kommentarer:

 1. Det låter som en mycket intressant bok!

  Ja, när man är trött så är det mycket svårare att engagera sig i böcker.

  SvaraRadera
 2. Jag blev så tagen av hennes dagboksanteckningar från tonåren (speciellt)- hon var så brådmogen, så otroligt intelligent- och samtidigt också så ömtålig.

  SvaraRadera
 3. Jag var tagen av just hennes brådmogenhet och intelligens. En bok att gå tillbaka till.

  SvaraRadera
 4. Det later oerhort intressant, borde forsoka fa tag i den.

  SvaraRadera