lördag 12 februari 2011

Börjor

Det sägs att en författare lägger ner mest tid och omsorg på att formulera bokens första mening. Litteraturhistorien har en mängd böcker med kända börjor. Numera tänker jag nästan alltid på bokens inledande meningar och försöker tänka efter hur de fångar upp mitt intresse för boken.

Aidan Chamers som är en känd litteraturpedagog säger att om man skriver ner de första raderna i en bok som man läser kommer man ihåg innehållet och handlingen mycket lättare. Jag har inte experimenterat med just det men det kan nog ligga något i det.

 Några kända inledningar är:

Han kom som ett yrväder en afton i april... Hemsöborna, August Strindberg

Alla lyckliga  människor likna varandra, men varje människa som är olycklig är det på sitt säregna sätt, Anna Karenina, Leo Tolstoj

Äntligen stod prästen i predikstolen, Gösta Berglings saga, Selma Lagerlöf

Många år senare inför exekutionsplutonen, skulle överste Aureliano Buendía påminna sig den avlägsna eftermiddag då hans far tog honom med för att visa honom isen, Hundra år av ensamhet, Gabriel García Marquéz.
Har ni några favoritbörjor?

10 kommentarer:

 1. Han kom som ett yrväder är ju väldigt välkänd men jag har nog ingen favorit. Försöker alltid skynda mig förbi de första raderna och liksom komma in i boken. Jag har inte heller lagt någon extra vikt på första meningen i mina egna böcker. För mig är nog själva händelsen som utspelar sig viktigare.

  SvaraRadera
 2. kul att läsa börjor, jag är ändå dålig på att gissa..

  SvaraRadera
 3. Mina favoriter är just han kom som ett yrväder... och Äntligen stod prästen i predikstolen.

  Huvudsaken att det finns genrer som man gillar. :)

  SvaraRadera
 4. Jobbar jsut nu med: "När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt."

  Ja, Strindbergs är magnifik.

  SvaraRadera
 5. Just Garcia Marquez förstamening i Hundra år av ensamhet är min favorit - tänk att lyckas beskriva tre olika tidpunkter i en och samma mening. Tycker den är helt genialisk.

  SvaraRadera
 6. Monika, så klart händelserna i boken är det viktigaste, men kan ändå inte låta bli att titta lite extra noga på den första meningen.
  Hannele och Boktokig: Det är kul att läsa börjor och se att det finns en del klassiska.

  SvaraRadera
 7. Jag har spårat in på vilka som använt sig av Tolstojs inledning i sina böcker (i texten) och
  hittills på kort tid hittat två! JanB

  SvaraRadera
 8. JanB, intressant, vilka undrar man ju. Jag tror att jag har sett Anna Karenina inledningen i en titel nyligen.

  SvaraRadera
 9. Intressant - tror inte jag kommer ihåg en enda:-) Inte ens min egen i det manus jag just håller på med - fick titta efter! Men förra manusets 1:a mening sitter som berget, kanske får göra om den nuvarande så jag själv kan minnas den om nu någon skulle fråga. (1:a ggn jag tittar in här - det var ju trevligt - återkommer):-)//Ebba

  SvaraRadera
 10. Ebba: Kul att du tittade in. Det där med de inledande meningarna i en bok är intressant tycker jag.

  SvaraRadera