onsdag 9 februari 2011

Jupiters öga - Oline Stig

Oline Stig har forskat om sin farmor och farfars liv i Norge. Farfar Aksel med författardrömmar och farmor Clara som försörjde sig som översättare.
Oline Stig besöker själv Oslo under några veckor för att forska om farföräldrarna bland arkiv och
fotografier. Hon intervjuar människor och fantiserar. Med bildernas hjälp berättar hon sin historia om farföräldrarnas liv.
Vi följer Aksel och Claras liv från 20-talet då de träffas  till 50-talet. Norge är under Andra världskriget okuperat av Tyskland och många norrmän tvingas gå med i Nazistpartiet i tron på att Hitler hindrar Ryssland att ta sig in i Norge som det hände med Finland.
Aksel ställs inför en svår situation när han övertalas att gå med i Nazistpartiet samtidigt som han blir medveten om sin egen historia.
Jupiters öga är en mycket bra bok. Jag sträckläste den och slukades helt upp av handlingen, tidsandan som Oline Stig fångar upp på ett mycket trovärdigt sätt. Det är en bok om att överleva de svåra förhållanden Norge levde under, under Andra världskriget men den handlar också om svek, lögn och moral.

2 kommentarer:

  1. Låter intressant! Jag tycker det är roligt med släktforskning. Tyvärr hinner jag inte med det så mycket nu för tiden!

    SvaraRadera
  2. Hon har verkligen skrivit en gripande historia. Det är nog spännande med släktforskning...men som du säger tid är en bristvara just nu i alla fall

    SvaraRadera