onsdag 16 februari 2011

Klassikerutmaning

I min iver att läsa nytt, nytt, nytt glömmer jag bort och tycker inte att jag har tid att läsa gamla godingar. En hel del klassiker är värda att läsas om men också att läsa några verk som jag inte tidigare har läst.Jag hade en period när jag var omkring 20 år då jag bara läste klassiker; Dostojevskij, Tolstoy, Maupassant, Zola osv men på senare tid har det blivit allt mer sällan som jag tar mig an en klassiker.
Men nu i vår har jag tänkt att anta  en klassikerutmaning. Min avsikt är att åtminstone läsa en klassiker i månaden. Kan det vara rimligt?

De klassiker som jag har på min lista för våren är:

Huset Buddenbrook, Thomas Mann
Den har jag läst men minns inte så mycket av detaljhandlingen. Det jag kommer ihåg var att boken uppslukade mig totalt.
Jane Eyre, Charlotte Brontë
Den har legat i min läshög i flera år. Nu är det väl ändå dags...
Agnes Grey, Anne Brontë
Den har jag beställt på bokrean

Vad har ni för förhållande till att läsa om böcker och att läsa gamla klassiker?
Finns det någon klassiker att föredra?

10 kommentarer:

 1. Huset Buddenbrook gick på tv, ganska nyligen, bra.

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. En klassiker i månaden känns överkomligt. Det är nog ungefär vad min läskonsumtion ligger på.

  SvaraRadera
 3. Det var länge sedan jag läste en riktig klassiker. Det blir som du säger att alla nya böcker ligger där och lockar och det gamla som är fantastisk litteratur tyvärr hamnar underst.

  SvaraRadera
 4. Hannele: Det missade jag. Synd.Jag är ingen stor TV tittare.
  Mimmimarie och Monika;Jag ska i alla fall försöka med en klassiker i månaden men Monika som du säger de nya böckerna lockar för att det finns en diskussion kring dem just nu.

  SvaraRadera
 5. Det är kul att läsa klassiker, men det blir bara alldeles för sällan av!

  SvaraRadera
 6. Boktokig: Jag håller med men nu tänkte jag att det skulle bli en ändring på det.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det är ett fint projekt du har startat. En klassiker i månaden låter helt överkomligt. På mitt bibliotek gör de just nu en klassikersatsning- bibliotekarien sa att det har varit mycket lyckat. Själv läser jag helst gammalt- det finns hur mycket som helst att "ösa upp". Jag läste "Krig och fred" (äntligen efter så många år) och den var verkligen värd att vänta på. (men det är en dunderklump!).

  SvaraRadera
 8. Ingrid: Du är ju beundransvärd i ditt läsande och sökande av gamla klassiker. Jag tror inte bara biblioteken satsar på klassiker utan även förlagen. Fler och fler förlag ger ut klassiker i nytryck

  SvaraRadera
 9. Jag måste erkänna att jag är väldigt dålig på att läsa klassiker. Senast var nog Robinson Kruse och att jag över huvud taget läste den berodde på att den ingick i svenska B kursen jag gick för några år sedan.

  Jag föredrar helt enkelt litteratur av modernare karaktär...

  // Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera
 10. Annika: Det är ju det att den modernare litteraturen har en stark dragningskraft. Men man får inte glömma de gamla. Robinson Kruse kanske inte är den roligaste klassikern att läsa. Väldigt mycket detaljer. Var det inte??

  SvaraRadera