söndag 13 februari 2011

Norrtullsligan - Elin Wägner

Projektet som heter Stockholm läser är ett samarbete mellan Stockholms bibliotek och Författarcentrum och innebär att Stockholm ska förvandlas till en enda stor bokcirkel. Tanken och idéen tilltalade mig mycket. Jag bestämde mig för att läsa Nortullsligan av Elin Wägner en bok som jag inte hade läst tidigare. Jag har faktiskt aldrig  läst något av Elin Wägner så jag tyckte att det var ett bra tillfälle att stifta bekantskap med henne.Jag beställde boken från biblioteket och fick en väldigt gammal upplaga som av stämpeln på sista sidan att döma fanns magasinerad. När jag öppnade boken står det skrivet med en sirlig handstil Birgitta Lagerberg, Julen 1929.
Norrtullsligan som är Elin Wägners debutroman kom ut 1908. Trots att boken gavs ut för mer än hundra år sedan känns den både modern och aktuell ur några perspektiv.
Fyra  unga kvinnor delar lägenhet i Stockholm nära Norrtull varför de kallar sig för Norrtullsligan. De försörjer sig som kontorister och drömmer om att träffa den rätte som ska lögöra dem från sitt gissel som kontorsarbetare med låg lön och chefer som gör  nedlåtande anspelningar och inviter.
Det är de fyra kvinnors liv, vardag, tankar och drömmar vi får följa under några månader i Stockholm. Pegg som är den som skriver historien har delat in boken i kapitel som börjar med ett datum. De småbråkar och gnabbas men håller ihop när det är allvar som när de  bestämmer att de måste spara in på fotogenet som blivit lite dyrare. Det är en varm skildring av några kvinnor vid 1900-talets början som trots sina livsbekymmer försöker se livet med humor och glädje.

4 kommentarer:

 1. Så spännande med en jättestor bokcirkel och så intressant det låter när du berättar om boken. Jag har inte heller läst något av Elin Wägner. Tyvärr blir det så att man för det mesta väljer författare som är verksamma idag, men Elin har säkert mycket att säga även till oss nutida människor!

  SvaraRadera
 2. Monika: Jag läser oftast aktuella böcker men jag har just nu en egen utmaning att åtminstone läsa en "gammal" bok i månaden. Få se om jag lyckas:)

  SvaraRadera
 3. kul, boken väntar i min bokhylla..

  SvaraRadera
 4. Hannele: Då har du något trevligt att se fram emot

  SvaraRadera