fredag 4 februari 2011

Himlen i bay city - Catherine Mavrikakis

Jag försöker läsa de flesta böcker från det lilla förlaget SEKVA som har specialiserat sig på franskspråkig litteratur av kvinnliga författare. Förlaget har hittills givit ut ca 20 titlar bl a Claire Castillon, Delphine de Vigan, Muriel Barbery, Michele Lesbre, Tatiana de Rosnay. Alla böcker från SEKWA jag har läst har varit bra. Himlen i City Bay är en av de bättre.
Romanens centrala tema handlar om att befria sig från historiens börda. Amy som är bokens huvudperson växer upp i en trist småstad i City Bay i Michigan med mamma och moster, som en upprorisk rebell med Alice Cooper som idol. Amy är judinna andra generationens invandrare i USA och morföräldrar som dog i Auschwitz. Amys mamma och moster adopterades av en familj i Normadie och tvingades säga upp sin judiska tro och bli katoliker för att inte sticka ut för mycket på den franska landsbygden. Som vuxna flyttar de till USA.
Amy plågas av sin familjs förflutna "vi krigsbarn som fick döden i arv". Hennes morföräldrar finns med Amy i hennes drömmar och gör henne frånvarande från nuet. Förfädernas krigsskador skapar en kraftlöshet och Amy plågas av dåligt samvete för att hon har fått leva så länge. För att göra slut på sitt lidande och sin historia sätter hon familjen i brand. Indien blir den plats där hon försonas med sitt förflutna och sin framtid och tro. Hon föder sin dotter Heaven och hon frigörs från sitt gamla jag. Himlen finns med genom hela romanens med dess blå-lila-grå nyanser och blir som en symbol för hopp, frihet, besvikelse, helvete.
Andlöst tar jag mig igenom boken. Den är jättebra. Nu och då, dröm och verklighet vävs ihop och man får anstränga sig för att hålla isär händelserna. Språket är intensivt och mustigt . En sorglig och smärtsam historia om att inte kunna fly från land till land, plats till plats man kan aldrig fly från sig själv. Historien hinner alltid i kapp.
Catherine Mavrikakis har givit ut 3 böcker innan denna. Jag blir väldigt nyfiken på hennes tidigare böcker. Dessvärre är min franska inte tillräckligt god för att läsa dem på originalspråk. Min önskan är att SEKWA vill ge ut fler böcker av Catherine Mavrikakis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar