onsdag 2 februari 2011

Miguel Syjuco - nej tack

Jag har gjort ett försök att läsa Ilustrado av Miguel Syjuco men nu ger jag upp efter sidan 210.
När Miguel Syjuco besökte Internationell författarscen den 30 november i höstas presenterade Ingemar Fasth honom som en filippinsk författare som blivit översatt till många språk och kommer att bli stor. När Miguel Syjuco sedan blev intervjuad visade det sig att han hade bott i USA i många år, utbildat sig där och gått på creative writing school. Jag blev lite besviken när det visades sig att bara hans utsida var filippinskt resten var amerikanskt. Jag som sett fram emot att läsa en genuin filippinsk författar för första gången.. Jag tappade lusten och Ilustrado blev liggande till här om dagen.
Boken handlar om Crispin Salvador filippinsk författare som hittats drunknad i Hudsonfloden i New York. Bokens huvudperson och tillika författare Miguel Syjuco var vän till den nu döda Crispin Salvador och tar sig nu an fallet för se hur han dog. Han upptäcker att manuskriptet till en bok som Crispin Salvador skrev och som handlade om  korruption på Filippinerna är försvunnen. Samtidigt som han söker svar på frågorna hur Crispin Salavdor dog skriver han själv på en biografi över författaren.
Boken består av fragmentariska små stycken ur Miguels liv och barndom likaså Crispins barndom och utdrag hur den biografi som Miguel håller på att skriva samt utdrag ur böcker som Crispins skrivit. Alla dessa fragment hit och dit skapar en osammanhängande historia som är svår att hänga med i men knyts samman av att allt har ett ursprung på Filippinerna och dess historia.
Boken är en krävande läsning och det är mycket namn och släktrelationer att hålla reda på. Min kunskap om Filippinerna är skrämmande liten och jag hade nog behövt mer kännedom om landet och dess historia för att förstår innehållet i boken.
Boken gav mig inte mycket trots att språket är bra med fyndiga metaforer och liknelser.
Så Miguel Syjuco tyvärr jag tappade mig i alla fragmentariska historier som rullades ut kanske lite av Da Vincikoden över innehållet.

3 kommentarer:

 1. Synd att du gav upp, boken har et fantastiskt slut.

  http://afractionoftheweb.blogspot.com/2011/01/ilustrado-av-miguel-syjuco.html

  SvaraRadera
 2. Ok då måste jag kanske läsa ut den. Men tyckte du att den var bra hela vägen till slutet??

  SvaraRadera
 3. jag har några fillipinska kompisar, det finns 150 olika språk där..

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  SvaraRadera