onsdag 26 januari 2011

Paris - mina drömmar stad

Paris är en stad som jag ofta återvänder till både i mina drömmar och i verkligheten.En stad man aldrig får nog av. En stad där det alltid finns något nytt att upptäcka beroende på vilket humör man är på. Paris är en stad med en outsinlig källa av kultur och konst. En stad där ett regn inte är längre än ett cafébesök
Man kan ju inte alltid befinna sig i Paris och en del av njutningen av Paris är att längta dit och att föreställa sig gatorn, Seine, caféerna, parkerna, matmarknader, boquinisterna, det chica Paris, det bohemiska Paris.
Jag har alltid tyckt om att läsa böcker som utspelar sig i Paris och funderar över vilka böcker jag har läst som utspelar sig där.

Samhällets olycksbarn, Victor Hugo
Ringaren i Notre Dame, Vicor Hugo
På spaning efter den tid som flytt, Marcel Proust
Simone de Beauvoir, Memoarer, mfl
Och solen har sin gång, Ernest Hemingway
Dagböcker, Anais Nin
Shakespeare & Co, Sylvia Beach
Da Vinci koden, Dan Brown
Igelkottens elegans, Muriel Barbery
No och jag, Delphine de Vigan
Underjordiska timmar, Delphine de Vigan
Åt mig - Agnés Desarthe
Bombyx- Ann Rambach

Har jag missat några?

7 kommentarer:

 1. Kul boklista. Samhällets olycksbarn av Victor Hugo har jag både läst, sett på tv, sett som teater, som musikal i London... Tänk att en bok kan ses och läsas fortfarande efter 100 år.

  Själv har jag inga kul minne från Paris, inga pengar hade jag. Sonen var där och allt kostar så mycket.. Inte kan ja språket heller :)

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Kanske något av Zolà? Det var en fin lista. Paris är alltid Paris... jag kan längta dit ofta. Det är en vacker storstad.

  SvaraRadera
 3. Anna Gavaldas Ensemble C'est tout (tillsammans är man mindre ensam) har många fina Parisskildringar. Claes Hylingers böcker om Det hemliga sälskapet. Barberys Smaken (utspelar sig i samma hus som Igelkottens elegans). Klas Östergrens Fantomerna (och delar ur Gentlemen). Se där några till ... Jag är också Parisfantast och söker gärna upp litterära miljöer när jag är där.

  SvaraRadera
 4. Ingrid: Ja Zola, hur kunde jag glömma honom. Hallarna är en fantastisk bok.
  Catrin. Anna Gavalda just det... den har jag till och med läst. Kul att du nämnde några svenska författare. Jag var mer inriktad på franska och engelska.Tack

  SvaraRadera
 5. Jag har några hos mig, Stig Claesson: Efter oss syndafloden bland annat (som jag kan rekommendera) - tyvärr går ju inte alla dina fina förslag att få tag på i handeln - tur det finns bibliotek!

  SvaraRadera
 6. Agnes: stig Claessons bok känner jag till. Tack för tipset och kul att du tittade in.:)

  SvaraRadera
 7. Novellsamlingen ”Kalejdoskop” av Pernilla Jourde speglar möten mellan människor av olika ursprung i miljonstaden Paris och man får i de tjugo novellerna en skymt av stadens lika många arrondissement.

  SvaraRadera