söndag 16 januari 2011

Bockfesten - Mario Vargas Llosa

När man börjar läsa Bokfesten slås man av alla dessa personer och namn som presenteras. Jag hade svårt att sortera ut  släktband och vilket läger de tillhör, fiende eller vän, men under läsandets gång lyckades jag reda ut de flesta i alla fall.
Bockfesten handlar om diktatorn Trujillo  även kallad Välgöraren som håller Dominikanska Republiken i järnhand från 1930 till 1961 då han mördades. Boken är skriven ur tre perspektiv. Urania, Trujillo själv och utifrån den grupp som varit Trujillo anhängare men hamna utanför och planerar mordet på Trujillo.
Urania känd advokat i USA återvänder till Dominikanska Republiken efter många år för att besöka sin far som efter en stroke ligger förlamad. Hon har valt att inte ha kontakt med honom efter det som hände. Hon berättar sin version. Hennes far Cabral var en av Trujillos närmaste män men han hamnar i onåd hos Trujillo. För att tillmötesgå honom offrar han sin fjortonåriga dotter, Urania.
Bokfesten är en intressant och trovärdig och ruskig berättelse över en diktators makt och storhetsvansinne till kaos där människors fria vilja är berövad. Trujillo spelar ett spel där vän plötsligt blir fiende. Männen kring Trujillo kämpar för att vinna populäritet hos Trujillo genom olika fula knep, kan plötsligt frysas ut. Som en säkerhet för att rädda sitt eget skinn för man ut pengar ur landet om man hamnar på fel  sida.
Vargas Llosa är skicklig, trots att handlingen egentligen utspelar på två dagar Uranias besök hos sin far och dagen för det planerade mordet  så skapar Vargas Llosa genom tillbakablickar en sammanhängande helhet över landets historia som han är väl påläst på.
Det som är svårt att först är hur en diktator, det finns och har funnits många världen över, hur de kan hyllas och kan styra landet med mer eller mindre smutsiga och korrumperade metoder under så många år.

3 kommentarer:

  1. Jag gillar inte när det är för många att hålla reda på, speciellt om de har konstiga namn. Då får jag ta fram papper och penna för att kunna anteckna allt eftersom =)

    SvaraRadera
  2. Ja, precis så är det och jag antecknade inte allt från början. Jag trodde att jag var den enda som tappade tråden om det finns mycket namn och personer i en bok.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipsen om Under valnötsträdet! Den ska jag kolla upp!

    SvaraRadera