torsdag 13 januari 2011

Osynlig - Paul Auster

Ingen författare kan som Paul Auster inleda en roman som under de första 50 sidorna skapar en sådan spänning i att veta hur det går för huvudpersonen för att sedan omkullkasta allt och man förstår inte hur han ska få till det igen för att sedan ge ny luft till historien på ett helt oförutsägbart sätt. Ja, han är skickligt Paul Auster  han är en överraskningarna författare och man sitter fast från sid 1.
I Osynlig möter vi Adam Walker, en litteraturstudent i New York med drömmar om att bli poet. På en fest där Walker befinner sig utan större lust eller engagemang för att knyta kontakter eller var social träffar han  Born och hans franska flickvän. Likt många av Austers böcker blir huvudpersonen indragen i ett oväntat äventyr och spänningen och drivet i boken ligger i att Walker redan uppfattat Born som en ond, excentrisk och oförutsägbar person.
Romanen förflyttas 40 år fram i tiden där Walker skrivit anteckningar över det som egentligen hände under våren, sommaren och hösten 1967då han inledde sin relation men Born. Dessa anteckningar formar också en bok i boken.
Det är underhållande att läsa Paul Auster. Det finns sällan många personer i hans romaner, ingen komplicerad intrig men Paul Auster snuddar alltid vid de lite förbjudna tankarna.
Jag funderar lite över bokens titel, Osynlig, och får inte riktigt till någon koppling mellan handlingen och titeln. Är det någon som har läst boken som har hittat någon tolkning av titeln?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar