tisdag 18 januari 2011

Funderingar kring en befintlig bokcirkel

Sist när vi träffades i min bokcirkel  hade vi lite funderingar. Bokcirkeln har funnits i ca 6 år och vi är ett gäng på 7 personer i olika åldrar. Efter att vi hade diskuterat dagens bok började vi prata om att kanske skulle strukturera upp våra samtal på ett bättre sätt. Vi tyckte att det här med att prata fritt, hur det faller sig har lett till ostrukturerade möten  och samtal. Vi tyckte att vi nu skulle styra upp mötesformen  lite.Vi träffas 1 gång i månaden och vi märker att vi lätt halkar in på invanda spår. Vi behöver få nya idéer och impulser utifrån för att inte stanna kvar i samma frågeställningar.

Nu undrar jag, ni som är med i en bokcirkel om ni har några speciella regler som ska styra samtalet, om ni har någon samtalsledare, om ni fokuserar på något speciellt ur den lästa boken som ni diskuterar.Förbereder ni några frågeställningar innan i cirkeln eller låter ni bara var och en prata fritt.
Har ni några tips och idéer  på hur bra boksamtal en bokcirkel ska genomföras?

4 kommentarer:

 1. i min finska bokcirkel på Götaplatsen går vi runt och alla får berätta om boken.. vi är så många att ofta går ett par timmar fort..

  SvaraRadera
 2. I min bokcirkel har vi alldeles för lätt att glida över på det privata och ibland helt glömma bort boken (trist). Vi brukar gå ett varv och alla får säga något om boken, och så länge man håller i boken ska man inte bli avbruten (funkar si och så). Nu har vi börjat göra lite så att den som väljer boken väljer ut något vi ska titta extra på. Går bra ibland, ibland inte.

  SvaraRadera
 3. Hannele: Vår bokcirkel har också en tendens att dra ut på tiden. En kväll går fort.
  Marie. Visst är det lätt att det glider över på det privata, men jag försöker hålla samtalen till boken. Privat kan man prata efteråt. Det är nog bra som du skriver att det är bra att välja ut något att prata om

  SvaraRadera
 4. (och nu har ledaren börjat avbryta, när gubbarna drar i väg med snack, som inte har med böckerna att göra :)

  SvaraRadera