onsdag 19 januari 2011

Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe

Elise lever för sin man Gilles. Hennes dagar fylls av hushållsbestyr och barnen. Handlingen utspelar sig under 30-talets Belgien i ett industriområde.När Elise misstänker att Gille och Elises syster Victorine har en relation väljer hon att vara tyst av rädsla att förlora honom och bli övergiven. Hon gråter i tysthet och smyger på honom. Hon blir arg på barnen som ser att pappa är retlig och irriterad och ber dem låta honom vara för att inte göra saken värre. Hon lider och ser sig själv som mindre värd och klumpigare än sin vackra syster.
För Gille blir kärleken till systern ett besatthet som tar oanade former och en dag berättar han allt för Elise.
Gilles kvinna är en smärtsam berättelse om kärlek, svek och besatthet. Den erotiska kärleken och den vänskapliga kärleken står som motpoler i den tunna roman som trots ett ämne som kan te sig uttjatat är boken på intet sätt banal utan en oerhört stark skildring av människan makt och maktlöshet inför kärleken.
Madeleine Bourdouxhe (1906-1996) är från Belgien. Gilles kvinna kom ut 2004 på Grates förlag. På svenska finns också hennes novellsamling En spik, en ros och andra berättelser utgivet på samma förlag.

5 kommentarer:

 1. Madeleine Bourdouxhes böcker (jag har läst de två du nämner) minns jag som stora läsupplevelser. En spik, en ros och andra berättelser är noveller man inte glömmer. Det är underbart att hitta sådana pärlor - men Grates förlag är duktiga på att vaska fram dem....

  SvaraRadera
 2. jag tittade på den boken idag :)

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Ingrid: Grates förlag precis som Sekwa har intressanta små franska pärlor.

  Hannele: Tittade du bara på den? Den är verkligen läsvärd

  SvaraRadera
 4. tack för franskt boktips!
  och jag som besökte franska Londons boklådor IGÅR!!!

  SvaraRadera
 5. Mind the Book: Jag tycker om böcker som utspelas i Paris. Vad spännande franska boklådor.

  SvaraRadera