onsdag 12 januari 2011

Ät mig - Agnés Desarthe

Böcker som utspelar sig i Paris är jag lite svag för om den Parisiska miljöndessutom kryddas med inslag av mat och lite Bistroliv blir det ännu bättre. Jag som älskar Paris och får aldrig nog av staden blir böcker om Paris som en liten miniresa dit. Ät mig av Agnés Desarthe har utgivits av SEKWA det lilla förlaget som specialiserats sig på smal litteratur på franska.
Myriam har öppnat en liten restaurant som heter Chez moi (hemma hos mig). Mellan sitt planerande över dagens rätt, samtal med kunderna och blomsterhandlaren som kommer in ibland för en pratstund över en kopp kaffe och oron över skatten som ska betalsa vävs tankar om hennes tdigare liv in. Hennes före detta  man Rainer har slängt ut henne för att hon är deprimerad och "gått över gränsen". Hennes son Hugo som hon aldrig har haft förmågan att visa moderskärlek till och som hon nu inte har någon kontakt med älskar i sin frånvaro. Hon har förstått på andra att han är en perfekt son som lever upp till omgivningens  förväntningar. Livet har farit illa med Myriam och hon har inte så höga tankar om sig själv.
När Ben dyker upp på hennes restaurang och vill börja jobba som servitör kastas allt hon har tänkt sig med sin restaurang omkull. Den traditionella franska menyn bytts ut mot mat med asiatiska och afrikanska inslag. Ben skapar en hemsida och erbjuder catering. Men dessa nymodigheter blir för mycket för Myriam. Plötsligt vet hon egentligen inte vem är Ben som studerar och vill jobbar gratis i hennes restaurang. De börjar samarbeta och gör tillsammans en restaurang för skolbarn, kärlekspar, morgonpigga, finsmakarna och sprider ut kunderna över hela dagen beroende vilket kategori de tillhör. Ben och Myriam samarbetar bra och accepterar varandras olikheter.
Boken är också en uppgörelse över kärnfamiljens fängelse. Men när man är en tänkande person där två blir ett, underkastelsen och lydnaden, blir kravet på att älska sin man och barn och göra att det som förväntas blir  äktenskap en tvångströja.
Myriam upptäcker att hon faktiskt har vänner omkring sig att att livet inte är så besvärligt som hon hade trott och att allt så småningom löser sig utan att man behöver söka utgång. Plötsligt är allt förlåtet och bitarna faller på plats.
Ät mig är en lättsam bok att läsa. Att förlägga handlingen till en fransk kvarterskrog gör ju  inte det hela sämre där blandas tankar inflikas maträtter och förslag på menyer. I lättsamheten rymmer också livets stora frågor som kärlek och längtan. Men det är lite Anna Gavalda över hela boken, Tillsammans är man mindre ensam, alla bitar faller på plats för enkelt. I titels Ät mig finns naturligtviss associatioenr till Myrians restaurang och till mat men också har ät mig en sexuellt, erotisk koppling en längtan till fysik kärlek.
Jag kan rekommendera denna bok till dem som tycker om mysiga måbra böcker i franskmiljö med matinslag.

3 kommentarer:

  1. Hörligt, den bok har jag köpt, ska bara hinna läsa den också.

    SvaraRadera
  2. Kul att höra vad du tycker.

    SvaraRadera
  3. Jo, jag tror också att högläsning är mycket, mycket viktigt! Jag håller med om att det är mysigt med kvällsläsning. :)

    SvaraRadera