onsdag 27 oktober 2010

Kärlekens geografi - Nina Bouraoui

De böcker som tidigare kommit ut av Nina Bouraoui, Pojkflickan, Mina onda tankar, Innan männen påminner mycket om varandra till formen, strukturen och tonen. När jag tänker på dessa böcker som jag har läst har jag svårt att skilja på i vilken bok hände vad  och vad var dilemmat i just den boken då alla böcker är skrivna som en inre monolog, inga styckeindelningar eller kapitel utan texten är en enda lång text på ca 100 sidor. Jag läser hennes böcker som i ett enda andetag. Det är intensiva beskrivningar av huvudpersonens egna känslor i relation till en eller några människor i sin närhet. Hon kryper under huden på huvudpersonen och vänder ut och in på känslor för att beskriva ett tillstånd. Så är det även i Kärlekens geografi Handlingen i Kärlekens geografi är att huvudpersonen som är författare träffar vid en boksignering en 16 år yngre man (23 år) som är konstnär och har använt hennes dagbok som inspiration till en utställning. Författaren går in på den yngre mannens, P som han kallas, hemsida och blir besatt av hans utseende.De inleder en mailkontakt. Boken fortsätter i en beskrivning av deras imaginära möten som sedan övergår till att bli verkliga. och en besatthet av honom. Hon bor i Paris och P i Lausanne
Jag är lite delad i min uppfattning om Nina Bouraoui. Man dras in i hennes intensiva språk och skickliga förmåga att analysera detaljer och blotta varje känsla och situation i en relation till en annan människa. Jag kan också utmattas av att inget egentligen händer ur huvudpersonens fördjupade besatthet av sin kärlek.  100 sidor är vad man mäktar med. Det är något ångestframkallande i hennes vridande och vändande på deras förhållande.
Nina Bouraoui är en fransk författare född 1967 men en fransk mor och algerisk far.

2 kommentarer:

  1. Kärlekens geografi var den första boken jag läste av henne och jag absolut älskade språket och den inre monologen. Kanske blir det för mycket i längre böcker, jag är i alla fall sugen på att pröva!
    //enligt O

    (då du inte tillåter kommentarer med endast namn och http-adress länkas kommentaren till min gamla blogg)

    SvaraRadera
  2. lillaosblogg: Det är klart du ska läsa fler om du tyckte om språket i Kärlekens geografi, för boken är ju mest språket.

    SvaraRadera