lördag 16 oktober 2010

Biblioteket Plattan

 
Biblioteket på Plattan i Kulturhuset i Stockholm har flyttar ner till gatuplanet. Jag hade vägarna förbi och gick in och tittade på de nya biblioteket som funnits där sedan augusti i år. Böcker och bibliotek är som magneter på mig. Jag bara måste in och andas atmosfären. Till min förvåning hade de ett annorlunda sorteringssystem än det man är van vid med Hc för skönlitteratur osv. Istället har man delat in böckerna i genrer; fantasy, skräck, stadsliv, livsöden, deckare, debutanter, om böcker, dramatik m fl. med en egen hylla för varje genre. Det var lite svårare att hitta än man är van vid eftersom man först måste tänka vilken genre tillhör den boken jag söker. Jag menar om det inte är en tydlig skräck, deckare, lyrik bok man söker kan det kanske vara lite mer besvärligt att hitta. Jag frågade bibliotekarien om saken. Hon sa att det fanns några hyllor där böcker med mer svår bestämdbara genrer var placerade. Men annars hade det inte vållat någon större förvirring bland kunderna. Biblioteket och avdelningen är inbjudande med sina låga hyllor som delar av miljön och bryter mot den traditionella biblioteksatmosfären med bokhyllor från golv till tak, vägg efter vägg. Roliga hängfåtöljer att sitta och läsa i fanns också.
Jag tycker om Kulturhuset. Hit kan man komma för att se utställningar,  ta en paus i något av caféerna, lyssnar på någon föreläsning eller besöka internationella författarscenen . Mitt i allt detta är Stadsteatern som ett pulserade hjärta med folk som strömmar till och från föreställningarna. Att inte glömma schackhörnan där män från hela världen i tysthet gör sina drag.
Det är en puls av folk i alla åldrar och från olika länder som bidrar till ett levande Stockholm.

1 kommentar:

  1. Trevligt att läsa om nymodigheterna på Kulturhuset- jag brukade ofta gå in dit när jag jobbade i Stockholm- en verklig oas mitt i all stressen utanför.

    SvaraRadera