måndag 2 maj 2011

Tematrio - Arbetarlitteratur

Första maj är inte enbart en ledig dag utan också arbetarrörelsens internationella högstidsdag som firats ända senan 1890. Lyran vill hedra dagen genom att uppmana oss att nämna tre läsvärda, minnesvärda texter, böcker skrivna av arbetarförfattare.

Här är mina:
1. Nässlorna blommar, Harry Martinsson, som är Martinsson självbiografiska verk om hans liv där han arbetar på olika gårdar. Förutom pojken Martins öden är det språket som fascinerar.
2. Mor gifter sig, Moa Martinsson. Lilla Mia, 7 år lever med sin mamma, en dag gifter hon om sig. Det är ur hennes ögon vi följer romanen
3. Statarnoveller, Ivar Lo-Johansson. Jag kan inte låta bli att nämna Ivar Lo-Johansson som skrivit en mängd böcker om statarnas liv i Sörmland. Dessa skrifter som också bidrog till att statarsystemet avskaffades.

Många av dessa svenska 30-tals författare, som inte bara skrev om livsvillkor som idag känns avlägsna var autodidakter och skrev fantastisk prosa.

8 kommentarer:

 1. Spännande kommentar där - vilka av författarna var analfabeter? Vad har jag missat?

  SvaraRadera
 2. Harry och Moa tillhör mina favoriter. Ivar Lo har jag ännu kvar att läsa.

  SvaraRadera
 3. Lyran: Ivar Lo är fantastisk. Han har skrivit fina kvinnoporträtt.
  Böcker x 3: Moa har skrivit många fina böcker.

  SvaraRadera
 4. Fantastiska författare alla tre! Men inte var det väl någon av dem som var analfabet????

  SvaraRadera
 5. Begreppsförirring - de var väl autodidakter och inte analfabeter? Stor skillnad... :)

  Jag har en förfrågan till Bokstödet, du är hjärtligt välkommen att kontakta mig på helena@prontocommunication.se så berättar jag mer.

  Vänligen,
  Helena

  SvaraRadera
 6. Ivar Lo-Johanssons "Godnatt jord" är också helt fantastisk!

  SvaraRadera
 7. Bokklok: Ja Godnatt Jord har jag också läst. Också mycket bra. Ivar Lo var en fantastisk berättare och hans böcker bildar också ett tidsdokument från en svunnen tid.

  SvaraRadera