lördag 7 maj 2011

De imperfekta - Tom Rachman

Handlingen i De imperfekta av Tom Rachman utspelar sig på en engelskspråkig tidning som grundades i Rom någon gång på 50-talet. I varje kapitel presenteras olika karaktärer mellan kapitlen i kursiv stil berättas om tidningens skapande och de personer som arbetade där innan nu tid då själva j handlingen utspelas.
Varje kapitel blir således små noveller i romanen som flätas samman av att de olika karaktärerna jobbar och har olika uppgifter på redaktionen. Här har vi Kathleen som är karriäristen, Ruby som är ensammare än ensammast och bär samma kläder som när hon började jobba på tidningen för kanske 10 år sedan, bitter och arg för det mesta. Burko som inte längre får några uppdrag. Mfl
Tidningen uppgift är så klart att förmedla världsnyheter men boken handlar mest om personerna på redaktionen och deras inre relationer och konflikter medan det som händer i världen utanför redaktionen får sekundär betydelse.
Tom Rachman målar upp en underhållande och rolig karikatyr över olika personer på en tidningsredaktion där var och en utgör en mänsklig prototyp. Tom Rachman har säkert valt en tidningsredaktion som forum för sina prototyper för att han egen erfarenhet från en sådan men det skulle kunna vara vilken arbetsplats som helst. Bakom varje uppdrag, arbetsuppgift finns en människa med alla sina förtjänster och tillkortakommanden  vi är alla människor med dessa egenskaper.
Otroligt rolig och underhållande bok skriven i högt tempo med rappt språk.
De imperfekta är Tom Rachmans debutroman och har redan översatts till flera språk.

7 kommentarer:

 1. Jag är nu halvvägs igenom och törs läsa vad du skriver... jag tycker riktigt bra om den. Ämnet journalistik är intressant och författare får till bra figurer. Har precis, med andan i halsen, läst om stackars Winston i Kairo. Fortsätter i eftermiddag.

  SvaraRadera
 2. Hermia: Tom Rachman är skicklig på att måla upp karaktärer.

  SvaraRadera
 3. låter som något för mej

  SvaraRadera
 4. Har hört en hel del om denna men inte kommit till ksott. Kanske det får bli en del av sommarläsningen helt enkelt .

  SvaraRadera
 5. Låter väldigt intressant! Den skall jag kika närmare på!

  SvaraRadera
 6. Catrin och Monika: Den är läsvärd. Jag såg i DN i lördags att den ligger etta på boktopplistan.

  SvaraRadera
 7. Fast jag är lite benägen att hålla med bokrecensionen i SVd att "de kvinnliga tidningsmedarbetarna, ständigt definierade utifrån sitt utseende och förhållande till mat, även när de skildras inifrån."

  SvaraRadera