tisdag 10 maj 2011

Det stora huset - Nicole Krauss

Det kan vara något förmätet att ge sig i kast med att recensera Det stora huset av Nicole Krauss just nu när författaren intervjuas i de stora dagstidningarna, har besökt Internationell författarscen i Stockholm, recenseras och en intervju med henne ska visas på torsdag i Babel.
Men trots det vill jag ändå säga några ord om Det stora huset som ganska nyligen kommit ut på svenska.
När Nicole Krauss för några år sedan kom ut med den Hemliga historien gick den mig helt förbi, som den nyutkomna bok den var "hann" jag inte med den eller kanske inte var intresserad. Men med Det stora huset var mitt intresse större redan från start.
Det är en utmanande läsning som Nicole Krauss bjuder på i Det stora huset. Människor kommer och går och dyker upp senare. Läsare får resa mellan olika metropoler Paris, London, Jerusalem, Berlin,  New York. Boken är uppdelad i två delar där varderad del har 4 kapitelrubriker som också återfinns i del två. Varje kapitel är som en egen berättelse i romanen men där innehållet tematiskt flätas samman och monologiskt berättas. Det som återkommer är skrivbordet som sägs ha används av Lorca. Han dog ju 1936 så det har vandrat från olika ägare som var och en har haft en betydelsefull relation till det genom över ett halvt sekel.
Personerna som är berättarjag i alla kapitlen har alla någon sorg, död eller förlust som påverkat dem.

Det stora huset är en av de bättre böcker jag har läst från första sidan var jag fast. Nicole Krauss har förmåga att trollbinda på ett suggestivt sätt portionerar ut lite om varje person tillräckligt mycket för att inte säga för mycket och att lämna över till läsarens egen förmåga att dra egna slutsatser och se bilder.
Eftersom berättelserna går i varandra och personer dyker upp i olika roller måste man vara fullt koncentrerad för att inte tappa bort sig i olika tidsperioder som presenteras. Ibland kan det vara svårt att veta vem jagpersonen är i varje kapitel men sakta presenteras varje pusselbit som långsamt faller på plats.
En mycket bra bok.
Nicole Krauss har tidigare givit ut på svenska Den hemliga historien och Mannen utan minne som jag inte läst ännu. Men nu efter Det stora huset måste jag läsa de böckerna också för att få en fördjupad kunskap om ett mycket spännande författarskap

8 kommentarer:

 1. Jag ahr faktiskt aldrig last hennes bocker, de later ratt intressanta, maste jag medge.

  SvaraRadera
 2. Ses vi på kulturhuset i kväll?

  SvaraRadera
 3. Visst är den fantastisk! Det är sällan jag i tankarna har återkommit så mycket till en bok jag läst. Tyckte väldigt mycket om hennes andra två också, så trevlig läsning!

  SvaraRadera
 4. Emma: Då har du trevlig läsning som väntar:)
  Marie: Jag var där. Såg dig inte:)
  Den besatta: Ett intressant författarskap onekligen. Ska genast ta tag i hennes två tidigare böcker.

  SvaraRadera
 5. "Den hemliga historien" är väl skriven av Donna Tartt, är den inte?

  SvaraRadera
 6. Inte lätt när man aldrig har setts ;). Tänkte mejla men hittade ingen mejladress.

  SvaraRadera
 7. Bokmania: Du har så rätt Kärlekens historia heter den ju. Den hemliga historien har jag också läst men blandade ihop titlarna. Tack för att du påpekade. Ibland går det lite fort.

  SvaraRadera
 8. Marie: Nästa gång byter vi mejladresser. Det blir nog inte förrän till hösten för min del.

  SvaraRadera