måndag 16 maj 2011

Klassiker, klassiker

Det bloggas mycket om klassiker just nu. Vilket känns extra roligt eftersom jag sedan  februari har min egen klassikerutmaning som innebär att jag minst en gång i månaden ska läsa en  klassiker. Jag har under lång tid haft i tankarna att göra tillbakablickar i litteraturen och dyka ner i en annan tidsepok, men skjutit på det för den nyutgivna litteraturen tar så mycket utrymme. I år tog jag mig själv i kragen och bestämde mig för att läsa en klassiker då och då. Hittills har jag läst Huset Buddenbrook, och Anne Grey av Anne Brontë.

Inför sommaren har jag samlat på mig en lite hög som jag ska läsa:

Anna Karenina, Leo Tolstoj. Jag har läst den, en gång för länge sedan.
Krig och fred, Leo Tolstoj. Den har faktiskt legat i min bokhylla ett antal decennier så nu är det väl dags.
The tenant of wildfell hall, Anne Brontë, alldeles nyinköpt inför min Brontë fördjupning.

Många har skrivit om klassiker som är outhärdligt tråkiga att läsa. Mitt bidrag till en dålig klassiker får bli: Robinson Crusoe, Daniel Defoe. För mycket detaljbeskrivning och för lite händer.

3 kommentarer:

 1. Jag har massor som jag vill läsa, jag får ta tag i det där någon gång snart...

  SvaraRadera
 2. Jag som älskade Robinson Crusoe.... :-) men jag fick den i form av högläsning och då var det nog lättare. (Ett fint minne från den gamla folkskolan....)Krig och fred hade jag också länge i mina hyllor (oläst) men jag fick ändan ur vagnen i vintras- och det ångrar jag inte- mycket bra bok!! (Den fick mig att vilja läsa om Napoleonkrigen också).

  SvaraRadera
 3. Böcker x 3: Jag tror att det är värt besväret. Det finns många pärlor skrivna för länge sedan.

  Ingrid: Man kanske skulle fått Robinson läst för sig. Det kanske hade gått bättre med den läsupplevelsen då. Jag kommer ihåg att du skrev att du skulle läsa Krig och fred. Nu kommer min tur, i sommar då jag kan sitta under långa sammanhängande stunder och bara läsa.

  SvaraRadera