måndag 23 maj 2011

Berätta för mig - David Grossman

När jag för en tid sedan läste Lizzie Doron upptäckte jag att jag hade läst ett väldigt fåtal israeliska författare och hade dessutom en liten kännedom om dem. När jag närmare undersökte saken kom jag fram till att jag endast läst Amos Oz och Abraham Yehoshua.
Den jag fann som fanns översatt till svenska var David Grossman - Berätta för mig.
 Boken består av två berättelser till innehåll skilda från varandra. Den första berättelsen Besatthet handlar om Esther som kör sin svåger  Saul till någonstans som inte uttalas. Saul har råkat ut för något och ligger i baksätet på bilen som Esther kör. Hans ben är skadat och han har periodvis ont. Under resan samtalar de med varandra. Det som framkommer är att Saul misstänker att hans fru är otrogen.
Den andra berättelsen  Kroppen, den förstår jag mig på sitter en dotter framför sin gamla och sjuka mor och läser upp delar ur den roman hon skriver på.
I båda berättelserna som är en dialog mellan två närstående personer avslöjas delas liv och personernas öde  växer sakta fram.
Berättelserna är skrivna på ett poetiskt vacker språk, känslosamt, långsamt kommer sanningar upp till ytan och personerna framträder. Ett närmande till en ett fjärmande från en annan. Fokus vandrar från person till person för att tillsammans utgöra en helhet.
David Grossman är en författare som jag precis lärt känna och gärna vill återse. Berätta för mig är en bok väl värd att läsa, skapar eftertanke.

4 kommentarer:

 1. Jag vet inte om han givit ut några fler på svenska. Du kanske har läst på engelska.

  SvaraRadera
 2. Jag kan varmt rekommendera böcker av;
  Meir Shalev, Charles Lewinsky, Isaac Beschevis Singer, Joseph Roth, Soma Morgenstern, Stephan Zweig!

  SvaraRadera
 3. Marie-Louise: Tack för alla rekommendationer. Jag ska lägga dem på minnet. Singer känner jag till och har läst det mesta av honom. De övriga du nämner är ganska okända för mig

  SvaraRadera