tisdag 5 april 2011

Varför kom du inte före kriget? - Lizzie Doron

Helena är en överlevare från förintelsen. Uppvuxen i Polen och bosatt sig i   den nya staten Israel tillsammans med sin dotter. De är ensamma. De har ingen släkt kvar i livet. Det är inte heller någon ide att söka efter några släktingar för alla är döda.   Boken handlar om Helena men det är Elisabet, dottern, som berättar om sin uppväxt och sin mamma
Boken är liten och tunn men innehåller otroligt mycket. Språket är lätt snudd på lite barnsligt, men boken är inte lätta att läsa. Den innehåller händelser, fakta, möten med olika människor och vid första anblicken leder det ingen vart, men går man djupare in i historien är det en otroligt tragisk historia om vad som händer med människor med posttraumatisk stress. För Elisabet gör inte alltid hennes mamma logiska och vettiga saker utan handlar och reagerar irrationellt ibland. En händelse som ter sig något tragikomisk är när Helena tvingar sin dotter att färga håret blont för "ljushåriga dödar man inte".
En bok om en djup tragedi av att vara överlevare efter förintelsen och att söka sig till vad man tror är trygghet, men att ha överlevt lever kvar inom en och försvinner inte.

5 kommentarer:

 1. Jag såg boken för första gången idag och blev förvånad just för att den var så tunn. Men format och innehåll verkar inte motsvara varandra.. Tack för din text som lockar till läsning!

  SvaraRadera
 2. Jag ska nog beställa boken från biblioteket så småningom- den lockar till läsning!! Tack inspirerande rader, säger även jag!

  SvaraRadera
 3. Hermia: Den är tunn men som jag skrev med mycket innehåll.
  Ingrid: Ja, den har en del intressant men framför allt manar den till eftertanke.

  SvaraRadera
 4. Författaren har fått en hel media det senaste. Detta låter som en bok för mig. Intressant!

  SvaraRadera
 5. Joanna: Den är intressant och läsvärd även om den inte kommer att ingå i en top 10 lista :)

  SvaraRadera