fredag 29 april 2011

Tom Rachman - Internationell författarscen

Igår kväll intervjuades Tom Rachman på Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm. Nyligen har han kommit ut på svenska med sin debutroman De imperfekta. Tom Rachman intervjuades av Sydsvenskans Daniel Sandström som gjorde en utmärkt intervju.
Hur väl jag än har läst boken som det ska pratas om så när författaren själv berättar om bokens handling, skapandeprocessen och strukturer så lyfts boken och blir mer levande. Det är alltid spännande och givande att gå och lyssna på författarna som presenterar sin böcker på författarscenen. Och så var  ju Tom Rachman en väldigt sympatisk person att både lyssna på och titta på.(Mycket längre än jag hade föreställt mig, en reslig man) Mycket av diskussionen handlade om boken De imperfekta. Han berättade att beskrivningen av de olika karaktärerna utgör små noveller som tillsammans bildar en roman. Han var inte riktigt medveten om hur komplicerat det vara berättartekniskt att skiva så här.
Idén till boken som utspelas på en tidningsredaktion i Rom kom till då han bodde i Paris och gick långa promenader. Intervjun handlar mest om boken som jag själv inte ännu hunnit läsa ut, men recension kommer om några dagar.
Tom Rachman har själv arbetat som reporter och skrev då artiklar om det mesta man skriver om i en tidning; politik, naturkatastrofer, sport, brott...
Daniel Sandström inleder en diskussion om tidningens ekonomiska överlevnad men framför det digitala läsandet vill Tom Rachman ha kvar den fysiska boken. Han älskar böcker som förutom att han läser mycket så ingår de  i hans möblemang hemma, han vill ha böcker omkring sig. Hans störta litterära inspiratörer är Tolstoy, Graham Green, TS Eliot, Virginia Wolf, Charles Dickens, Geroge Orwell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar