tisdag 12 april 2011

Äntligen färdigläst

Efter att ha haft Huset Buddenbrooks  av Thomas Mann (1875-1955) vid min sida i alltför många veckor att det nu med blandade känslor jag lägger boken ifrån mig för att ställa in den i bokhyllan. En riktig tegelsten 663 sidor.  Jag har verkligen klivit in i en högreståndsmiljö på tyskt 1800-tal där det är skillnad på folk och folk. Fint folk slänger sig med franska uttryck, tjänstefolk håller till i köksregionen. Hur mycket pengar kostar det att gifta bort sin dotter till en bra man med goda meriter?
Interiörerna skyddas av sammetsgardiner som ramas in av tunga ekmöbler, en känsla av instängdhet och mörker.
Boken kom ut 1901 då Thomas Mann var 26 år. Romanen skildrar en köpmannafamilj genom 4 generationer. Mycket i romanen påminner om Thomas Manns egen familj och uppväxt i Lübeck.
När bröderna Thomas och Christian  i tredje generationen tar över företaget börjar förfallet och fjärde generation klarar till slut inte av att hålla makt, position och pengar i ordning.
Periodvis är boken spännande och man sugs in i familjens intriger och tragiska händelser, sträckvis är den också ganska långsam och med detaljerad återgivning av händelser som kan te sig tröttsam. Men visst... den är mycket bra och intressant.

6 kommentarer:

  1. Jag gillade oxo Buddenbrooks väldigt mycket. Det är en tegelsten jag skulle kunna tänka mig att läsa om.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag var jätteförtjust och så överraskad av det levande språket och underhållande personbeskrivningarna. En av förra årets bästa böcker!

    SvaraRadera
  3. Jag sällar mig till hyllningskören- för mig var den här boken förra årets största läsupplevelse. Serien som visades på TV i vintras var också bra (men varning utfärdas för filmen- den är usel!).

    SvaraRadera
  4. Jag tyckte också väldigt mycket om den. Tror att översättningen i denna version gör att den kommer till sin rätt även på svenska. Oj, vad galet att Mann kom ut med boken som 26-åring! Snacka om begåvning!

    SvaraRadera
  5. Mimmimarie: Ja det är verkligen en tegelsten och det tog sin tid att läsa den. Är det inte så att många klassiker är ganska omfångsrika?
    Hermina: Jag tänkte också mycket på det levande språket. Det kanske är översättningen. Den kändes väldigt modern på sina håll.
    Ingrid: Jag hade tänkt se serien, men när du säger så får den vänta.
    Bokklok:Jag tänkte också att han hade stor författartalang redan som ung.

    SvaraRadera
  6. Ett härligt boktips inför sommarens långa lata dagar kanske. Vill verkligen läsa fler tyska författare inför mässan men på något sätt blir det inte av. Tack för att du påminde mig om den här klassikern.

    SvaraRadera