torsdag 18 november 2010

Siri Hustvedt - Den skakande kvinnan

När Siri Hustvedt ska hålla ett tal till sin far som precis har avlidit upptäcker hon att hon skakar i hela kroppen men rösten är som vanligt..Hon inte bara darrar lite utan hon börjar flaxa  med armarna som hon beskriver det Boken handlar om ett sökande i varför hon börjar skaka och hon plöjer igenom en mängd böcker om själen och det undermedvetna och ägnar sig åt studier av rapporter och fallbeskrivningar av psykologer och psykoanalytiker från historisk tid till nutid för att hitta ett svar. Kända och okända psykoanalytiker nämns. Hon ställer sin kropp, själ och psyke till allmänt analyserande kring vad som händer i det undermedvetna.

Siri Hustvedt hoppar mellan fallbeskrivningar och teorier om hysterikor och det är svårt att både minnas och att få en djupare bild av teorierna. Det blir trots sina snuttifieringar av olika teorier inte inte helt ointressant att läsa men behållningen nja... jag vet inte.
Vad Siri Hustvedt kommer fram till i slutet på boken efter att serverat denna äventyrliga resa genom psykologins historia är att hon helt enkelt är en skakande kvinna.

Den bok av Siri Hustvedt som jag tyckt bäst om är Vad jag älskade som kom ut 2004. Den handlar om sårbarheten i vänskap mellan  två par som också var nära vänner.

1 kommentar:

  1. jag har nog inte läst Siri..

    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

    SvaraRadera