onsdag 3 november 2010

En debutant att lägga på minnet - Ann Syréhn Tomasevic , Glas och aska

Ann Syréhn Tomasevic är en debutant att lägga på minnet och har skrivit en familjeepos som enligt kritikerna har jämförts med Thomas Manns Huset Buddenbrook. Ann Syréhn Tomasevic tog tjänstledigt från sitt jobb som  lärare för att vid 63 års ålder  går på författarskola och skriva Glas och aska.   Handlingen  i Glas och aska utspelar sig till en början i Alsace precis efter Fransk-tyska kriget omkring 1870 och spänner över flera kontinenter och länder  fram till 1950. 
Huvudpersonen är Lili som kommer från en mycket välbärgad familj där nöd är en bristvara. Hon gifter sig ung med en äldre man och vän till familjen och paret flyttar till Wien. Äktenskapet är olyckligt och de fattar ett genensamtbeslut att skilja sig. Ett nytt äktenskap tar Lili till USA och hon hamnar mitt i depressionens 20-tal och får för första gången se vad det innebär att ha brist på pengar och ekonomisk motgång. Fram till 50 talet följer vi Lili genom ytterlligare ett äktenskap, tillbaka till   Europa där Andra världskriget härjar i Europa och Hitler tagit makten. Ann Syréhn Tomasevic har gjort ett gediget forskningsarbete för att skriva Glas och aska och fått med tidsandan på ett mycket trovärdigt sätt. Romen myllrar av människor. Människor dyker upp och försvinner och kommer tillbaka men  historien knyts också ihop av att människor i till synes obetydliga roller och ställningar senare i boken förekommer och får då en slags nyckelroller. Det kan ibland kan vara svårt att minnas vilka dessa människor var och vilken roll de hade. Hembiträden eller chaufförer med till synes obetydliga roller vid en tidpunkt plötsligt 40 år senare förekommer med viktig information som blir avgörande för romanens upplösning, men  Ann Syréhn Tomasevic på ett mycket skickligt vis reder ut förvirringen genom dialog eller på naturligt berättande för läsare tillbaka till händelsernas början.
Parallellt med Lilis liv har vi Amanda som är journalist och gift med Jacob, släkt med Lili. Amanda har fått   ärva en ring av Lili. Ringen är mycket värdefull och Amanda bestämmer sig för att undersöka ringens historia. I sökandet efter ringens historia kommer hon i kontakt med sin egen historia.
Glas och aska är en bladvändare. Det var svårt att släppa boken och nya händelser dyker upp längs med hela berättelsen och romanen tar oväntade vändningar  som gör att man vill fortsätta att läsa även om några passager var lite utdragna kunde boken med sina 530 sidor kanske kortats ner något.
Glas och aska är en roman jag verkligen kan rekommendera.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också mycket om den här boken- och bibliotekspersonalen på "mitt" bibliotek var hänförda de med! Jag tror att den är utlånad fortfarande. (Vackert omslag dessutom- lite scrapbooksartat (i stil med romanen, faktiskt!)

    SvaraRadera
  2. Ingrid:Ja visst bra den bra. Det känns lite tomt efter en sådan bok.

    SvaraRadera