torsdag 10 mars 2011

Ingen riktig kvinna - Virginie Mouzat

Det är en arg, bitter, besviken och frustrerad röst vi hör i Ingen riktig kvinna av Virginie Mouzat. Jag-personen vars namn vi inte får reda på skriver ett brev till en man, där hon förklarar vem hon egentligen är.
Hon är medveten  om att hon är vacker, sexig och dessutom lång men inom henne råder ett tvivel om vem hon verkligen är. Hon vill helst försvinna och göra sig osynlig. Hon åker till Shanghai och där träffar hon mannen hon skriver brevet till. Mellan henne och mannen uppstår en attraktion men inget mer händer där. Senare träffar hon honom igen i London. Hon åker tillbaka till Paris och där träffar hon en annan man. Han köper ett hus som hon älskar på en ö, men de verkar mest befinna sig där på olika tidpunkter. Till slut upphör relationen.
Brevskriverskan kämpar för att leva upp till andras förväntningar. Hon vet att hon är vacker men reagerar med flyktbeteende om någon kommer för nära. Hon är fångad i sin egen kropp och dövar sin inre smärta och tomhet med sex, alkohol och droger. Kärleksscenerna är fysiska och känslomässigt avstängda.
En riktig kvinna är en bok om en kvinnas desperata sökande efter närhet och kärlek och om att våga känna efter utan att de smärtar.
Virginie Mouzat hoppar fram och tillbaka i tiden och det är svårt att få ett tidperspektiv när händelser och möten börjar och slutar. Språket är lätt och rapp och griper tag och rör runt. Ytterligare en intressant bok från SEKWA.

5 kommentarer:

 1. låter lite desperat...

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Later bade tragiskt och bra. Det ar en balansgang och alla forfattare som lyckas med det fortjanar absolut att lasas!

  SvaraRadera
 3. Emma och Hannele: Boken är trots sin tragiska ton läsvärd

  SvaraRadera
 4. Jag har precis börjat på den!

  SvaraRadera
 5. Boktokig: Hoppas du tycker om den!!

  SvaraRadera