måndag 7 mars 2011

En riktig bladvändare

Utan  ont uppsåt av M J Hyland är en bok om undertryckta känslor och människans underliggande makt  att omedvetet hantera obehagliga situationer.
Patrick  har precis avslutat ett förhållande och bryter upp från sin hemstad för att börja om på nytt.  Han har oavslutade universitetsstudier men upptäcker att det var roligare att reparera bilar och tog jobb som bilmekaniker. Med goda vitsord från sin chef i hemstaden börjar han att jobba på en verkstad i en engelsk kuststad där han tar in på ett pensionat.Pensionatet ägs av en kvinna som är "yngre och sötare" än han trodde. På pensionat bor också två andra yngre män. Mellan hyresvärdinnan och männen förekommer ett subtilt spel om vem som vinner hennes gunst. Patrick bär med sig en rädsla för att hamna som tredje hjulet under vagnen.
Spänningen trappas upp och jag kan inte släppa boken.Patricks mamma dyker upp vid de mest opassande tillfällen och knyter kontakt med personer i hans nya liv vilket Patrick tycker är oerhört genant samtidigt som han känner ånger att han behandlar henne illa vid hennes besök. Värdinnan som lever ensam på sitt pensionat ägnar fritiden åt båtbyggande. Det finns något gåtfullt och mystiskt  kring henne som hyresgästerna pratar om men som inte klaras ut. Hon umgås bland gästerna men det finns något återhållsamt i henne. Patrick försöker inleda en ny relation med en flicka han träffar på ett café och lånar en MG från verkstaden där han jobbar för bjuda ut henne och imponera på henne.
Hela boken är full av återhållna och kvävda känslor, på ytan är allt lugnt men underliggande krafter tar tillslut över och det som inte var meningen skulle hända händer.
Den här boken är en riktig bladvändare. Jag kunde inte släppa boken när jag väl börjat läsa. M J Hyland är otroligt skicklig på att beskriva och gestalta vad som händer med en människa som hamnar i helt oplanerade och oförutsedda chockartade situationer och hur man hanterar dessa.
En bok jag verkligen kan rekommendera.
M J Hyland första bok på svenska Inga fler lögner kom ut 2006 och handlar om en pojke i en dysfunktionell familj också mycket läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar