tisdag 29 mars 2011

Dödsynden - fortfarande aktuellt ämne

http://www.karlshamn.se/upload/biblioteket/boktips/9174291297.jpg Det samhälle som Harper Lee skriver om i Dödssynden är ett samhälle där vita och svarte lever åtskilda. Det går till olika kyrkor och barnen går i olika skolor. Det är den amerikanska södern på 30-talet vi får uppleva i hennes bok.
Dödssynden kom ut 1960 och är Harper Lees enda utgivna bok för vilken hon tilldelades Pulitzerpriset.

Boken utspelar sig i en trött, sovande stad i den amerikanska södern, Maycomb där svarta har sin plats och de vita sin, en stad där inte mycket händer och där små händelser förstoras upp för att ge näring åt det händelselösa.
Scout och Jem är två barn i yngre tonåren. De lever ensamma med sin pappa Atticus sedan deras mamma dog när de var små. Det är den nioåriga Scout som berättar historien, det är ur hennes perspektiv vi tar del av berättelsen.
Saker och ting förändras när det kommer fram att Atticus som är advokat ska försvara en svart man som har våldtagit en vit flicka.
"Om en vit mans ord står mot en negers, så vinner den vite alltid i våra domstolar. Det är inte vackert, men så går det till."
Barnen blir utfrusna och baktalade och konstiga saker drabbar dem.
Större delen av boken är en slags upptrappning till det som kommer att bli bokens tema; de svartas situation i den amerikanska södern på 30-talet, en slags presentation av hur ett litet samhälle kunde se ut då. Harper Lee har en enastående förmåga att gestalta och genom dialog sätta tummen på den problem som fanns. Att ge Scout perspektivet skapar utan att bli naiv eller banal en tydlighet över det som pågick i Maycomd då och som kan appliceras även i andra samhällen.
Dödssynden handlar om fördomar, människors trångsynthet, främlingsfientlighet och rasism ämnen som än idag känns mycket aktuella.

2 kommentarer:

  1. Åh, detta är en bok som jag har velat läsa ganska länge. Nu blev jag riktigt sugen!

    SvaraRadera
  2. Bokklok: Ja den är mycket läsvärd ur olika perspektiv. Den lär ju också ha filmatiserats.

    SvaraRadera