onsdag 1 december 2010

Miguel Syjuco - Internationell författarscen

Till en halvfull internationell författarscen har jag kommit en kylig kväll för att lyssna på Miguel Syjuco en filippinsk författare som precis kommit ut med sin bok Ilustrado här i Sverige. Han är debutant och redan vunnit priser och i Sverige är han kritikerrosad. Så klart man blir nyfiken.
Ingemar Fasth som håller i författarmötena började något annorlunda sin presentation denna kväll. Men hänsyftning till den kalla kvällen (-12 grader) tyckte han av författaren skulle värmas upp med något kallt. Han hade en coctailshaker i handen som han febrilt skakade och sa att vi läsare skulle förstå när vi kom till sidan 317 i Syjucos bok Ilustrado. Jag hade boken i knät och slog upp sidan 317 och där fanns ingredienserna till Swinging Balzac en drink som  Ingemar hällde upp tillMiguel Syjuco och han såg glad ut att få sitta och smutta på den under intevjun.

Miguel Syjuco berättar  hur han och hans familj kom från filippinerna av politiska skäl för att bo i Canada. Hans föräldrar ville att han skulle studera ekonomi men mot sina föräldrars vilja valde han den kreativa vägen och började studera creative writing vid Columbia University  i New York. Han var inte särskilt intresserad av att plugga utan ville helst dricka öl och jaga flickor. Han växer upp som engelsktalande och behärskar mycket väl engelskan.  Jag vet inte på vilket språk Ilustrado är skriven. När jag läser igenom första sidorna står översättarens namn men inte från vilket språk den är översatt. Jag gissar att det är engelska.
Miguel Syjuco ger ett charmigt intryck men med en liten kaxig attityd som under intervjun sakta försvinner. Han pratar mycket om sin framgång med boken och verkar själv vara stolt över det, vilket tar lite udden av diskussionen. Mot slutet av intervjun närmar han sig litteraturen på ett djupare plan och han berättar att han är en kosmopolit och bott i många städer världen över. Han är inte intresserad av filippinsk litteratur utan att skriva om filippener i världen . Han skriver samtidslitteratur för att "we need a new world.  Han säger också: Jag är filippin men mest är jag männisika.
Jag blev lite tveksam till honom och till boken och kände på väg hem att det är kanske en bok som blir en bästsäljare och sedan är han glömd. Jag trodde jag skulle möta en filippinsk författare men möter en amerikansk.Jag ska snart börja läsa boken och jag vill inte bli besviken

3 kommentarer:

  1. tänk, jag har nog inte läst nån filippinsk författare, fast jag har filippinska vänner. http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant att läsa om ditt möte med denne författare- jag vill gärna läsa hans bok och hoppas verkligen inte att det bara är en dagslända.

    SvaraRadera
  3. Jag har börjat så smått på Ilustrado. Det verkar lovande men för tidigt att säga nu.

    SvaraRadera