söndag 5 december 2010

El sueño del celta - Mario Vargas Llosa

I dag anländer Mario Vargas Llosa till Sverige för att i veckan ta emot Nobelpriset i litteratur och passande nog skriver  Magnus Eriksson idag om El sueño de celta Maria Vargas Llosas senaste bok som precis kommit ut på spanska.
Huvudpersonen i boken är den brittiska karriärdiplomaten Roger Casement  som var en av de mest betydande människorätts och antikolonialismens aktivister. Han blev mest känd för sina rapporter om fruktansvärda övergrepp mot de infödda i bla Amazonas. Han blev sedermera adlad för sina insatser. Vargas Llosa har i några av sina tidigare böcker behandlat ämnet civilisation ett ämne som även i denna bok är aktuellt.
Magnus Eriksson skriver:"El sueño del celta" tillhör Vargas Llosas betydande romaner. Mästerligt flätar han samman en brännande global maktproblematik med frågan om relationer mellan historieskrivning och fiktion. På så sätt kan den mer allmänna frågan om civilisationen överlämnas till läsaren som en personlig upplevelse och just i denna skenbart paradoxala manöver få sin politiska angelägen het realiserad".
Vi som vill läsa boken på svenska får vänta ända till september 2011 då en  svensk översättning av Peter Landelius kommer ut. För många år sedan läste jag "Den sanna berättelsen om kamrat Mayta" och "Kriget vid världens ände" och vad jag kan utläsa från Magnus Erikssons artikel är det böcker i samman stil som "El sueño de celta" böcker som jag upplevde som bra men något tunga och krävande i sitt innehåll. Men nog vill jag allt läsa den senaste när den kommer ut.

1 kommentar:

  1. (jag lånade hans bok, men den försvann, får nog betala) http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

    SvaraRadera