söndag 28 augusti 2011

På spaning efter Shakespeare - Bill Bryson

Om några veckor ska vi ta vår årskurs 9 till vårt årliga teaterbesök på Dramaten. I år blir det Romeo och Julia som vi ska bevittna. Ett bra och lättbegripligt drama att låta ungdomarna se. Inför Shakespearedramat tänkte jag ägna några veckor till att låta dem bekanta sig mig både dramat och Shakespeare, en dramatiker som man nog inte slipper undan om man vill känna sig något så när allmänbildad. En dramatiker vars draman visas varje år på våra stora teatrar och scener runt om i landet och som man faktiskt aldrig får nog av.
I sökande efter ny information om Shakespeare hittade jag På spaning efter Shakespeare - Bill Bryson.
Redan i inledningen av boken förstår man att Bill Bryson tänker på ett lättillgängligt sätt, lite kåserande utan att bli larvigt berätta om William Shakespeares liv.
Det är ju redan känt att eftervärlden vet väldigt lite om Shakespeares liv. Bryson skriver: han är på en gång den man vet mest om och den man vet minst om.
Bill Bryson har gått till doplängder, lagfartsbevis.skattekvitton, äktenskapsbevis, häktningsorder, domstolsprotokoll för att kunna dra slutsatsen  hur  Shakespeare levde. Vad som kvarstår är enligt Bryson att vi inte vet något om hans känslor  och vad han kände. Bryson menar också att många forskare har dragit slutsatser utifrån hans dramer om hur han levde men dessa slutsatser är alltså inte helt tillförlitliga.
På spaning efter William Shakespeare är en rolig bok att läsa om man vill göra en närmare bekantskap med Shakespeare. Lättläst och lättillgänglig.

5 kommentarer:

 1. Hanneles: Det är så sant. Jag vet inte hur många gånger jag har sett Hamlet!

  SvaraRadera
 2. Hej jag heter Joanna är är 23 år.
  När jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppet hjärtat om mitt liv med diagnosen och allt vad det innebär för att folk ska få mer förståelse och insikt för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder.
  Så besök gärna min blogg:)
  kram

  SvaraRadera
 3. 123 Schtunk gör jättefin teater med och om Shakespeare

  SvaraRadera