måndag 20 juni 2011

Vända blad - Julie Jézequel

Clara som är huvudpersonen i Vända blad av Julie Jézéquel är framåt, kaxig, impulsiv vilket är drag som inte alltid är till fördel. Det blir hon varse när hon blir uppsagd på sitt arbete som manusförfattare efter att ha vält ett skrivbord på sin chef för att hon blir motsagd. Hon befinner sig i en icke optimal situation som arbetslös i Paris och ensamförsörjare till sin 15-årige son Léonard.
Hon skapar en hemsida där hon erbjuder sin tjänst som spökskrivare. Hon får ganska snart napp av en Bernard Rosier som vill att Clara ska skriva hans liv, till hjälp får hon ett dokument med fakta. Resten får hon fantisera ihop själv. Bernard vill ha ett bättre liv och Claras uppgift är att ge honom ett annat liv i form av en självbiografi. I sitt skrivande om Bernard lär hon också känna Bernard som är någon annan än hon först trodde då de träffades från början.
När Clara blir arbetslös hamnar hon i en besvärlig situation då hon samtidigt ska försörja sin son men med framåtanda och initiativkraft och ett mått av självdistans och humor klarar hon sig ut ur situationen och blir en överlevare.
Vända blad kan vid första intrycket  verka som en ytlig bok med sitt jargonspråk och rappa ordvändningar med en kvinna i huvudrollen som löser livets besvär  på ett lättvindligt sätt och med humor, tröstäter jordnötter och lever på fiskkonserver och pulvermos (ganska ofranskt)  men romanen innehåller mycket mer än så. Att livet kan vändas till något man inte tänkt sig och ur en hopplös situation uppkommer något nytt och oväntat bara man är öppen och beredd att se det och att ta emot det kan man komma till nya insikter.
En bra och rolig bok med flera dimensioner.

2 kommentarer:

  1. Sekwas böcker är alltid lite mer, är det inte så? Ser absolut fram emot att läsa Vända blad längre fram.

    SvaraRadera
  2. Lisa: Jag tycker alltid det känns spännande när jag får en SEKWAbok i min hand. De har en förmåga att hitta små pärlor som alla berör på olika sätt. Jag tycker att jag har upptäckt en ny litterär värld som jag inte hade tillgång till tidigare.

    SvaraRadera