lördag 4 juni 2011

Kärlekskursen - Anita Goldman

För huvudpersonen i Kärlekskursen av Anita Goldman rasar livet samman efter skilsmässan från Adam. Hon blev lämnad efter 20 års äktenskap. Ensam, rotlös och som ett vinddrivet skepp på ett öppet hav tar hon kontakt med en terapeut. I den gula soffan samtalar huvudpersonen och S.
Oundvikligt gör huvudpersonen något hon inte bör. Hon faller i handlös förälskelse till S och S gör det som är absolut förbjudet inom terapi han går över gränsen och bejakar henne och i den sårbara situation hon befinner sig i blir hans professionella ord som en bekräftelse till hennes övergivenhetskänslor.
Det uppstår en obalans i kärleksrelationen.Hon vill mer och tar mer än vad han ger. Han rör sig med terapeutiska ordvändningar som får hennes ensamma själ, hennes sökande efter sig själv att hungra.
I kapitlen Guds kök befinner sig huvudpersonen i sitt hus i den sörmländska idyllen. Hon odlar grönsaker, örter och blommor. Hon beskriver hur hon drar upp rödbetor och plockar svarta vinbär så man kan känna doften av jord och bär.Hon väver också in beskrivning av örter och dess läkkraft. Genom att odla sin trädgård odlar man också sin själ.
Kärlekskursen är en roman om kärlek men också en roman om att våga släppa taget och hitta sig själv och stå för den man är.Kärlekskursen är en mycket bra bok stilsäkert skriven. Att skriva om kärlek är inte lätt och som läsare är det frustrerade att läsa om kärlek som blir sentimental och klicheartad men Anita Goldman har lyckats att skriva en kärleksroman fri från detta utan rättframt så här är det.

2 kommentarer:

  1. problemen är kanske samma för unga och för tanter

    SvaraRadera
  2. Hannele:Javisst är det säkert så:)

    SvaraRadera