tisdag 14 juni 2011

Shakespeare & co

Ett måste när man åker till Paris är att besöka Shakespeare & co. Boklådan som Sylvia Beach öppnade 1919 och som ligger i Quartier Latin på 37 Rue Bucherie.
Sylvia Beach som var amerikanska hade en dröm att öppna ett boklåda i Paris, fick pengar av sin mamma för att förverkliga sin dröm. Shakespeare & Co blev en litterär mötesplats för dåtidens intellektuella elit som besökte Paris så som Henry Miller, Anais Nis, Ernest Hemingway, James Joyce m fl.
Foton på väggarna i butiken vittnar därom .

Väggarna i butiken är klädda av böcker från golv till tak och på hyllor, stolar och bord finns högar av böcker. Mest engelsk litteratur säljs men också en och annan franskspråkig bok kan man se. Nya böcker och gamla böcker trängs i hyllorna. Hur man överhuvudtaget kan hitta något man söker är för mig en gåta.

Sylvia Beach har i sin bok Shakespeare &co skrivit om sitt liv och om boklådan och hennes passion för böcker och om hur hon kämpade för att hålla affären igång trots att den inte var ekonomiskt hållbar. En underbar bok att läsa och en underbar butik att besöka för bokälskare.

3 kommentarer:

  1. Åh ja, det är en fantastisk butik! Och vilken historia den har..

    SvaraRadera
  2. Hermia: Vilken atmosfär! Jag kan åka till Paris bara för att gå dit.
    Med näsan..: Ja dit måste du åka. En anledning att åka till Paris:)

    SvaraRadera