torsdag 21 juli 2011

Tatiana de Rosnay

I det franska månadsmagasinet Marie France för juli-augusti 2011 läser jag en intervju med Tatiana de Rosnay. Hon som har skrivit Saras nyckel och Bumerang som finns på svenska och utgivits av SEKWA. Saras nyckel har dessutom filmatiserats. En gripande berättelse om Sara som försöker skydda sin lillebror undan nazisterna och låser in honom, tar med sig nyckel och blir själv gripen. En berättelse som ingen är oberörd av. Av de franska författare av idag som finns översätta till svenska anser jag att Tatiana de Rosnay hör till de mest intressanta författarskap.
I Frankrike har hon nyligen kommit ut med en ny bok Rose som jag tror om jag inte är felinformerad kommer ut på svenska i höst på SEKWA.
Rose handlar om en stark kvinna från 1800 talet som kämpar för att behålla ett hus där hon har bott hela sitt liv med alla minnen. Tatiana de Rosnay dras till de minnen förankrade till gamla hus och platser och är väldigt känslig för de stämningar som uppstår just i väggarna på gamla platser. Hon tror att de har något att säga att förmedla.I alla hennes böcker finns ett hus av betydelse och minnen. Men med Rose är det slut med det och i hennes nästa bok finns inga hus fyllda av gamla minnen.Tatiana de Rosnay påverkades starkt av Rebecca av Daphiné du Maurier som hon läste när hon var 11 år.
Själv föredrar hon att bo enkelt i Provence utan vare sig telefon eller internet i ett totalt lugn och titta ut över lavendelfält, olivlundar med en bakgrund av några cypresser. Ja vem skulle inte vilja fördriva sin tid med den utsikten. Och Rose ser jag framemot när den utkommer på svenska.
I sommar ska Tatiana de Rosnay läsa Sofi Oksanens Utrensning som heter Purge på franska.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar de Rosnays böcker och kan nästan inte vänta på att Rose ska komma på svenska! :)

    SvaraRadera
  2. Cathrine: Jag tror att den ska komma ut i september. :)

    SvaraRadera