tisdag 26 juli 2011

Idag har jag läst

Kim Novak badade inte i Genesarets sjö av Håkan Nesser är en bok som har några år på nacken men det gör den inte sämre utan tvärt om är den en högst läsvärd bok.
Romanen utspelar sig i början av 60-talet. Erik är 14 år och hans mamma ligger på sjukhus döende i cancer.Innan sommarlovet bestämmer Eriks pappa att Erik ska tillsammans med Eriks bror Henry tillbringa sommaren på deras landsställe Genesaret, ensamma. Henry är 8 år äldre och har lovat att ta hand om Erik under sommaren. Dessutom ska Eriks kamrat Edmund också vara med. Det har deras båda pappor bestämt. De arbetar båda som plitar på ortens fängelse. Erik är lite förvånad över fädernas beslut då Edmund och Erik inte är bästa vänner dessutom är Edmund en tönt. Men under sommaren kommer de att lära känna varandra.
Tidigare under skolterminen vikarierade i Eriks klass Ewa Kaludi i teckning för en lärare som brutit handen. Ewa Kaludi är något av det vackraste som finns i kvinnoväg tyckte de flesta hormonstinna 14 åringar men framförallt Erik som drömmer och fantiserar om henne.
Senare, under sommaren på landstället, när Ewa Kaludis dyker upp på Genesarets i form av storebror Henrys flickvän händer något som får konsekvenser för lång tid framåt.
Kim Novak är en mycket spännande roman och det är svårt att släppa den. Redan i inledningsscenerna finns något förebådande, tecken på att något fruktansvärt kommer att hända.Håkan Nesser fångar 60-talet på ett skickligt sätt både med detaljer ur miljön och olika varumärken som förekom på 60-talet. Språket är lätt och Håkan Nesser skapar genom språket en ton av 60-tal med de något känslomässigt återhållsamma dialogerna. Känslor uttryckt med klicheartade uttryck som  för att undvika att visa känslor med egna ord.
Det finns något sorgligt och ensamt i hela berättelsen. Barnen lämnas ensamma på landet en hel sommar medan föräldrarna på sina egna håll ska lösa sin problem. Var finns alla vuxna som ska finnas  till hands för sina barn kan man tycka. Jag kan tycka att slutet är lite långsökt och i allra högsta grad oväntat.

2 kommentarer:

  1. ibland har jag funderat på att läsa den

    SvaraRadera
  2. Hannele: Läs den. Den är lättläst en skön sommarbok.

    SvaraRadera