söndag 17 juli 2011

Jane Eyre - Charlotte Brontë

Länge har Jane Eyre - Charlotte Brontë stått i min bokhylla oläst. Den har inte haft någon starkare dragninskraft på mig. Jag har haft några vaga vaneföreställningar om att systrarna Brontë skriver lite fjantiga flick/kvinnoromaner som jag inte dragits till. Nu efter att ha läst Jane Eyre är den föreställningen definitivt bortblåst och Jane Eyre är en av de mest gripande böcker jag läst.
Jane Eyre växer upp som föräldralöst barn på den engelska landsbygden. När hennes föräldrar dör tar hennes morbror och hans familj hand om henne. Morbrodern dör och livet förändras för Jane. Mostern och kusinerna behandlar henne inte alltid så väl framför allt kusinen John. När hon protesterar genom häftiga vredesutbrott blir hon inlåst på vinden. Sedermera hamnar hon på ett flickinternat där hon i alla fall får utbildning   även om skoltiden är både hård och orättvis för Jane. Efter skoltiden tar hon anställning som guvernant på Thornfield Hall. Där möter hon Rochester. En mörk, bister och tungsint man som varken är ung eller vacker. Ömsesidig förälskelse uppstår så småningom, men vägen är lång och snårig tills de till slut får varandra.
Jane Eyre är boken om den självständiga rebelliska föräldralösa flickan som vågar sätta sig emot och trotsa patriarkatet i ett viktoriansk England på 1800 talet. Gång på gång utsätts hon för manlig despoti och förtryck men med styrka och egen vilja tar hon sig ur de mest fruktansvärda situationer. Boken har flera vändpunkter. När man tror att det är ute med Jane Eyre hittar hon nya vägar för att till slut komma i land.

4 kommentarer:

 1. Fjantiga flickromaner överlever inte över hundra år, nu ska Jane Eyre komma som ny film i september.

  SvaraRadera
 2. Hannele: Jag håller med det där med fjantig fllickroman att den säkerligen inte skulle överleva. Jag har sett att Jane Eyre ska bli film. Den ska jag se:)

  SvaraRadera
 3. Jane Eyre är en av de böcker jag återkommer till om och om igen. Så stark på så många plan.

  SvaraRadera
 4. Petra Rhodin: Ja, stark är den verkligen. Nu så här någon dag efter att jag läst ut boken upptäcker jag att jag går och tänker på Jane Eyre och just på hur otroligt stark hon var.

  SvaraRadera