tisdag 5 juli 2011

Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld

Som svensklärare bör jag då och då, helst ganska ofta, läsa ungdomsromaner eftersom en av mina uppgifter i min yrkesroll är att förmedla, uppmuntra, inspirera läsning till ungdomar. För att bäst kunna rekommendera böcker till ungdomar är att läsa ungdomsromaner själv, men på senaste tiden har det blivit lite dåligt med den varan för mig. Men nu under sommaren har jag tagit mig själv i kragen och läst Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld.
Maja som är bokens huvudperson är 17 år och går första året på gymnasiet. Hon går på ett estetprogram. Under en lektion i skulptur skär hon av sig ett finger när hon skulle såga till en hylla. Hur man nu kan göra hyllor på en skultpturlektion diskuteras också.  Det blöder och gör ont, men det är inte det värsta. Hennes mamma som hon bor hos varannan helg är försvunnen. Det upptäcker Maja när hon ska dit på helgen. Hon söker efter mamma på alla upptänkliga vis men både datorn och mobilen är kvar hemma. Men på både datorn och mobilen finns information hon har nytta av i sitt sökande efter mamma.
Maja blir kvar i mammas hus trots att mamma inte är där. Hon blir bekant med en granne Jens som hon inleder något slags förhållande till.
Här ligger jag och blöder är en jättebra bok. Av förståeliga skäl vann Jenny Jägerfeld Augustpriset 2010 för bästa ungdomsbok för den. Den har ett djup och ett allvar, Maja skadar sig allvarligt men ingen förälder bryr sig i stället är det Maja som oroar sig för sina föräldrar, mamma som är försvunnen och pappa som lever ett utsvävande liv på ett annat sätt. Men Maja tar befälet över föräldrar och sig själv på en försigkommet sätt. Boken är också rolig och på pricken i många avseenden. Språket har en tonårsjargong som jag ibland kan vara lite besvärad av med en del vulgära ordval.
Eftersom målgruppen är ungdomar är det intressant att höra vad de själva tycker om boken. Nu är det sommar och jag får vänta till hösten för att få den frågan besvarad.

1 kommentar:

  1. När jag gick i högstadiet gav oss lärarna i uppgift att skriva "bokrecensioner" men vad de ville ha var ju "resuméer". Undrar om man alltjämt använder ordet "recension" på detta märkliga vis i Sveriges grundskolor (?)

    SvaraRadera