lördag 25 september 2010

Karavan - litteraturtidskrift

Jag vill passa på att göra lite reklam i för KARAVAN ,  för dem som inte redan känner till den. Karavan är en litteraturtidskrift som bevakar litteratur från olika kulturer med  författarpresentationer och litteraturrelaterade reportage, från Indien, Asien, Sydamerika, Afrika. Även dikter, noveller från kända och mindre kända författare publiceras. Den utkommer 4 gånger om året. Det nya numret som kom i min brevlåda igår handlar mycket passande om Afrika.
 En del av det här numret handlar om den Nigerianska författaren Chris Abani som för något år sedan kom ut på svenska  med romanen Graceland.
Graceland utspelar sig i Lagos och huvudpersonen är Elvis som försöker hitta en överlevnadsstrategi i slummens Lagos. Hans mamma  har precis dött och hans pappa som är alkoholist. En gripande, läsvärd  och välskriven bok.
 Karavan tar också  i detta nummer upp språkfrågan. Vilket språk ska afrikanska författare skriva på? Även ett inslag om Mia Couto från Mocambique. (Jag tror att han besöker bokmässan). Och många fler intressanta artiklar.
Tidningen är späckad med vackra bilder och teckningar. Om man är intresserad av litteratur och författare från andra kulturer tycker jag att Karavan är en viktig tidning  som förmedlare och bevakare av författare och litteratur då många av de böcker som ges ut från dessa områden ges ut i små upplagor och från små bokförlag som inte alltid har möjlighet att reklamföra sina böcker så att de kommer ut bland läsarna.
I slutet på tidskriften finns en recensionsdel där nyutkomna böcker från Afrika,  Asien och Sydamerika recenseras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar