fredag 17 september 2010

Den drunknade - Therese Bohman

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så tycker jag om att läsa debutanter. Kanske är det för mina egna författardrömmar, som visserligen just nu känns som de befinner sig i dvala, för att se hur nyblivna författare skriver. Hur det hanterar språket men också ämne. Jag har också för vana att besöka Debutantbaren på Kulturhuset i december och juni för höra årets debutanter läsa ur sina verk. Många debutanter är riktigt bra och lovande andra känns som de skriver en bok och sen får det vara.
Nu har jag läste en riktigt bra debutant som jag hoppas inte publicerat sitt sista verk.
Det är en het, varm och kvalmig sommar. Martina besöker sin syster Stella i Skåne som bor där med sin man Gabriel. Therese Bohman bygger på ett skickligt sätt upp stämningen. På ett sinnligt sätt beskriver hon dofter, värmen, smaker, instängdhet.
Miljöerna är tydliga men huvudpersonerna ter sig otydliga och diffusa i sina karaktärer. Marina tycks sakna motor och vilja och blir inte klar med en uppsats i konsthistoria trots att hon vet att inte beviljas studielån om hon inte slutför sitt arbete. Hon dras till Gabriel som mer och mer visar tecken på att vara en farlig man med destruktiva tendenser.
Det råder också en spänning mellan Stella och Gabriel. Martina hör ljud som vittnar att allt inte är som det ska. Det finns också en spänning mellan systrarna som inte haft en nära kontakt med nu lite trevande försöker reparera brister i relationen.
Andra delen av romanen är det höst, dimmigt och fuktigt och Martina är tillbaka i Skåne för att samla ihop tillhörigheterna efter Stellas.  Systrarnas roller går i varandra. Marina använder Stellas kläder och Gabriel tror för ett ögonblick att Marina är Stella. Under hennes vistelse avslöjas mer och mer Gabriels mörka sidor och Marina hamnar i Stellas roll. Vem är vem?
Det är en otäck historia som byggs upp av stämningar och atmosfär och håller läsaren i ett grepp genom hela boken. Jag hade svårt att släppa den. Men min undran som kvarstår när jag läst ut den är varför dras kvinnor  till farliga män.

3 kommentarer:

  1. Den här boken har jag läst väldigt mycket positivt om och jag har beställt den på biblioteket. Jag längtar efter att läsa.... och vilken trevlig blogg du har. Nu hamnar den i min "bloggroll".

    SvaraRadera
  2. Ja som du ser i mitt inlägg så tyckte jag mycket om boken, intressant och spännande. Kul att du tittar in. Välkommen

    SvaraRadera
  3. Absolut köpläge, nu när jag läst vad du tycker.

    SvaraRadera