När Consuelo ärver sin farfars tonfiskfabrik i Mexico får hon också med Karen. Karen är Consuelos systers okända dotter. Hon kan inte tala och Consuelo engagerar sig i Karen och låter henne gå i skola. Det visar sig att Karen är autistisk och det är Karens historia vi läser i Flickan som dök ner till jordens mitt.
Karen visar sig besitta en intelligens inom vissa områden, där ibland förstår hon djurens bästa. Karen som kallar sig Jag (med stor bokstav) är djurrättsaktivist och vill måna om att hanteringen av fisket i Mexikanska golfen blir till djurens bästa. Men det visar sig att om man ska producera tonfisk för dem som önskar sluta fred med djuren, ombeds att respektera djuret och döda det med respekt och äta med medkänsla och tacksamhet kostar det för mycket och de finner inga köpare utan endast rika japaner. Det blir en motsägelse att döda tonfisk på ett humanitärt sätt för att endast de rika ska ha råd att köpa den.
När Mr Gould kommer in i företaget ändras allt. Mr Gould tycker att varorna ska tillverkas i de fattiga länderna där de köps billigt och sedan sälja för en dyrare peng och dela på vinsten. Ett kapitalistiskt tänkande som inte går ihop med att jobba för djurens bästa som Karen vill.
Det här är en bok som verkligen berör. Den handlar om att rädda utrotningshotade djur, öka fiskebeståndet, miljöhotet, de fattiga som blir fattigare och de rika som blir fler, feministiska inslag, kristet ifrågasättanden men romanen lyfter inte. Att låta Karen som är autistisk vara berättarröst gör att språket blir både överdrivet förklarande och platt och torrt.
Sabina Berman använder stereotyper för att få fram sitt budskap att Mr Gould som dyker upp med sin röda basebollkeps och vita shorts blir den tydliga bilden av kapitalismen personifierad.
Flickan som dök ner till jordens mitt handlar om en värld där fiskar ska kunna leva i ett rent hav och allt fiskande ska ske under icke plågsamma former i en värld där vinst och varje forma av vinstdrivande verksamhet är av ondo, men jag får inte historien att gå ihop.
Karens alla fiskar ska leva lyckliga och fria i ett paradisiskt antikapitalistiskt samhälle tack vare vinsten från fabrikerna som djurrättsaktivisterna satte en bomb i.
Nej jag kan inte rekommendera denna bok.
Sabina Berman är verksam som dramatiker i Mexiko och Flickan som dök ner till jordens mitt är hennes debutroman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar