torsdag 30 juni 2011

Sommarhuset - Anna Fredriksson

Säker har många erfarit på olika sätt hur arvstvister försämrar redan dåliga syskonrelationer. Gamla obearbetade känslor och konflikter som legat inkapslade kommer plötsligt upp till ytan när en förälder dör och tillgångar ska delas lika.
Eva som är huvudpersonen i Sommarhuset av Anna Fredriksson är den som stått sin mamma närmast av de tre barnen. Hon har funnits för sin mamma och de har delat sin fritid tillsammans ute på skärgårdsön i sommarhuset. När mamman plötsligt dör ser sig Eva som en given arvtagare till huset. Men Evas två syskon och juridiken vill något annat. Syskon dyker upp i sommarhuset och börjar styra och ställa och ordna med försäljning av huset. Syskonen och Eva har inte någon speciellt bra kontakt och de var länge sedan syskonen hade besökt både mamman och ön.
Med alla syskonen ute på ön samlade går de igenom den nyligen bortgångna mammans tillhörigheter och en bild av moderna målas upp, en mamma som de kanske inte lärde känna eller förstå.
Anna Fredriksson beskriver skärgårdsidyllen  levande och måleriskt. Just nu när jag har läst boken i juni när det är varmt och prunkande växtlighet är det lätt att föreställa sig den vackra skärgårdsmiljön som Anna Fredriksson så fint tecknar. Men historien är inget speciell. Någon dör och de efterlevande slåss om arvet och upptäcker sidor hos den bortgångne och varandra de inte kände till har vi läst om förut men Sommarhuset är en trevlig läsning och ett fint tecknande av olika karaktärer.

måndag 27 juni 2011

Min Kamp 2 - Karl-Ove Knausgård

Ja, så var den då utläst Min kamp 2 av Karl-Ove Knausgård. Han har funnits vid min sida hela midsommarhelgen och  jag har småläst i den vid varje ledig stund.
Redan när jag läste Min kamp 1 hade jag samma känsla av att det är för mycket detaljer för mig. Händelser och situationer och dialoger återges exakt hur de uppfattas. Jag tänkte att jag ger honom en chans sedan får det räcka med Knausgård för mig. Nu när jag läst ut del två är det samma sak igen; hur många månader ska jag tvingas vänta på att läsa nästa del?
Del 1 som i huvudsak handlar om Knausgårds uppväxt och ungdomstid i Norge, men framför allt den omskrivna delen om pappans död och de starka scenerna när han städade upp efter honom.
I del 2 har nu Knausgård kommit till Sverige. Han går på skrivarskola och befinner sig i ganska dåligt skick. Han har lämnat sin norska fru men ännu ej skiljt sig. Han är vilsen och söker nu  en ny kompassriktning i livet.
Snart träffar han Linda och de blir ett par. Linda har tidigare inte heller mått så bra men tillsammans finner de lyckan och återfår en mening med livet. I ganska snabb följd får de tre barn och livet för Knausgård består mest av hushållsgöromål, hämtning och lämning på dagis, nattning och tvätta kläder. Han får kämpa sig till tid för att skriva och minst fem sidor om dagen ska han skriva. Livet blir en strid mellan  det biologiska att ta hand om sina avkommor till att tillkämpa sig till någon stund för sig själv vare sig det gäller någon timme på ett café för att läsa en bok eller besöka en boklåda.
De här är en fascinerande läsning. Knausgård har en enastående förmåga att skriva om vardagen på ett fängslande sätt. På pricken beskriver hans livets vedermödor.
Jag förmodar att hela romansviten handlar om hur det är att vara människa. Mellan plikten, tvången och vardagsbestyren väver han in intellektuella tankar och reflektioner, tillbakablickar och bilder från bardomen.
Många personer blir närskådade och analyserade men han gör det med värme. Som en del av bokens behållning är alla personer som porträtteras i sådan detalj beskrivna och nyans avbildade att man kan se och föreställa dem framför sig, medan han själv står mitt i alla scener men med den utanförobserverandes blick. Själv framställer han sig inte som vare sig självgod eller bra men ändå väldigt uppriktigt.
Ja, det här är en riktigt bra bok som även denna avslutas med en riktig cliffhanger som får mig att vilja läsa nästa och följa fortsättningen. Men helst nu inte vänta i flera månader. Utan nu vilja ha del 3 i min hand!

onsdag 22 juni 2011

Teater i midsommartid

I  litteraturen finns en hel del scener som utspelas i Midsommartid och speciellt på Midsommarafton. Men det drama som jag främst tänker på när jag tänker på Midsommarscener är nog Fröken Julie av Strindberg. Jag har beskådat teaterstycket  i många olika uppsättningar både i TV av bla en teatergrupp från Sydafrika där betjänten är svart och hela skådespelet får en annan karaktär att vår ursprungliga klasstänkande. De stora nationalscenerna sätter upp pjäsen titt som tätt och även de mindre teatrarna gör det. Ett drama man aldrig riktigt blir mätt på och kan se om och om igen.
Nu läste jag i en fransk tidning att Juliette Binoche spelar Fröken Julie på Avignon festivalen 8-19 juli i södra Frankrike. Har ni vägarna förbi kan ni alltid slinka in och titta på Strindberg på franska.

tisdag 21 juni 2011

Mitt inne i Min Kamp 2

När jag förra sommaren läste om att Karl-Ove Knutsgård till hösten skulle komma ut med del 1 av sin autofiktiva romansvit  i svensk översättning, tänkte jag att den vill jag läsa. Det hade skrivits en hel del om romanverket om hur han hängde ut vänner och familj, men framför allt var jag intresserad och nyfiken på den berättarstil och hur han litterärt skrev sin självbiografi i så många delar och är så ung.
Min kamp 1 inleds med ett långt, utdraget avsnitt, det finns inga kapitel utan allt skrivs i ett sammanhang som en enda inre monolog, om hur han i tonåren försöker smuggla ut ur föräldrahemmet några öl på en nyårsafton.In i minsta detalj beskrivet om hur han gömmer ölen i snön bla bla bla osv osv i många många sidor. Berättelser med noggrann detaljbeskrivning är inget för mig och jag tänkte att den här boken kommer jag inte igenom. Men Karl-Ove Knausgård har en förmåga att göra obemärkta övergångar i berättelsen och plötsligt kan man inte släppa boken ifrån sig. När boken var slutläst i september upplevdes det som en evighet till nästa del skulle komma ut.
Nu är del 2 här och jag är mitt i handlingen. Del 1 utspelar sig i Norge och om Knausgårds bardom, del 2 är fortsättningen i livet och Knausgård har kommit till Stockholm och träffar sin fru. Även denna del inleds med ett långt avsnitt på ett barnkalas där ett av deras tre barn är bjudna tillsammans med föräldrar och syskon. Kalaset är beskrivet i detalj om vad alla säger, gnäll på barnen, äta eller inte äta. Jag gäspar och tänker det här står jag inte ut med i 600 sidor. Men plötsligt gör Knausgård en tillbakablick till hur han kom till Stockholm och träffar sin fru och jag kan inte släppa boken.
Knausgård har en förmåga att trollbinda. Han skriver så uppriktigt och så ärligt och självutlämnande att det känns som vi befinner oss i samma rum. Den är bra.

måndag 20 juni 2011

Vända blad - Julie Jézequel

Clara som är huvudpersonen i Vända blad av Julie Jézéquel är framåt, kaxig, impulsiv vilket är drag som inte alltid är till fördel. Det blir hon varse när hon blir uppsagd på sitt arbete som manusförfattare efter att ha vält ett skrivbord på sin chef för att hon blir motsagd. Hon befinner sig i en icke optimal situation som arbetslös i Paris och ensamförsörjare till sin 15-årige son Léonard.
Hon skapar en hemsida där hon erbjuder sin tjänst som spökskrivare. Hon får ganska snart napp av en Bernard Rosier som vill att Clara ska skriva hans liv, till hjälp får hon ett dokument med fakta. Resten får hon fantisera ihop själv. Bernard vill ha ett bättre liv och Claras uppgift är att ge honom ett annat liv i form av en självbiografi. I sitt skrivande om Bernard lär hon också känna Bernard som är någon annan än hon först trodde då de träffades från början.
När Clara blir arbetslös hamnar hon i en besvärlig situation då hon samtidigt ska försörja sin son men med framåtanda och initiativkraft och ett mått av självdistans och humor klarar hon sig ut ur situationen och blir en överlevare.
Vända blad kan vid första intrycket  verka som en ytlig bok med sitt jargonspråk och rappa ordvändningar med en kvinna i huvudrollen som löser livets besvär  på ett lättvindligt sätt och med humor, tröstäter jordnötter och lever på fiskkonserver och pulvermos (ganska ofranskt)  men romanen innehåller mycket mer än så. Att livet kan vändas till något man inte tänkt sig och ur en hopplös situation uppkommer något nytt och oväntat bara man är öppen och beredd att se det och att ta emot det kan man komma till nya insikter.
En bra och rolig bok med flera dimensioner.

lördag 18 juni 2011

Hämtat från biblioteket idag

Sommarhuset av Anna Fredriksson
Passande bok att läsa så här vid  sommarlovets start.

torsdag 16 juni 2011

Nordiskt i Paris

På frontdiskarna i flera boklådor i Paris hittade jag både Henning  Mankell och Siri Hustvedt.
En sommar utan men av Siri Hustvedt utkommer förövrigt på svenska i höst.

onsdag 15 juni 2011

Kunde inte låta bli

Var bara tvungen att köpa den här bokbagen från Shakespeare & co. Om jag inte använder den så blir den i alla fall ett minne från några underbara dagar i Paris. Goda minnen ska man spara på.

tisdag 14 juni 2011

Shakespeare & co

Ett måste när man åker till Paris är att besöka Shakespeare & co. Boklådan som Sylvia Beach öppnade 1919 och som ligger i Quartier Latin på 37 Rue Bucherie.
Sylvia Beach som var amerikanska hade en dröm att öppna ett boklåda i Paris, fick pengar av sin mamma för att förverkliga sin dröm. Shakespeare & Co blev en litterär mötesplats för dåtidens intellektuella elit som besökte Paris så som Henry Miller, Anais Nis, Ernest Hemingway, James Joyce m fl.
Foton på väggarna i butiken vittnar därom .

Väggarna i butiken är klädda av böcker från golv till tak och på hyllor, stolar och bord finns högar av böcker. Mest engelsk litteratur säljs men också en och annan franskspråkig bok kan man se. Nya böcker och gamla böcker trängs i hyllorna. Hur man överhuvudtaget kan hitta något man söker är för mig en gåta.

Sylvia Beach har i sin bok Shakespeare &co skrivit om sitt liv och om boklådan och hennes passion för böcker och om hur hon kämpade för att hålla affären igång trots att den inte var ekonomiskt hållbar. En underbar bok att läsa och en underbar butik att besöka för bokälskare.

Nytt från SEKWA

Jag kommer hem från Paris och är bara just nu intresserad av fransklitteratur och vad finns med posten om inte SEKWAS senaste Vända blad av Julie Jezequel.

måndag 13 juni 2011

Läst i Paris


Vad kan vara bättre att ha med sig som lässällskap till Paris om inte en bok som utspelar sig i Paris, En underbar roman av Karin Stensdotter.
Boken handlar om Gertrud som åker till Paris och där träffar hon Marc Antoine. Han lever ensam med sina barn sedan barnens mamma gått bort. Förhållandet håller inte för evigt men däremot finns kärleken till Paris  och hon bor kvar där.
När hon plötsligt ombeds ta hand om sin brorson Harry några dagar blir hon först tveksam. Tillsammans utforskar de Paris. För Gertrud blir det ett sätt att visa Paris för Harry och själv blir Gertrud påmind om ett liv som passerat.
Boken handlar om att minnas tillbaka.Gertrud minns sin bardom och familj i Sverige och knyter an till Paris.
En underbar roman är en underbar roman som ömsint beskriver hur Paris som mötesplats formar och fördjupar en relation. Den är poetisk skriven och varje kapitel är försedd med en illustration tecknad av författaren.
Varför en underbar roman heter som den gör förstod jag aldrig, men det spelar kanske en mindre roll då den är en underbar roman.

fredag 10 juni 2011

Nu åker jag till Paris

En helg i Paris för att strosa, andas atmosfär, något konstmuseum blir det nog. Äta och titta på mat och ett och annat glas vin likaså.
Med i bagaget finns min Moleskine Paris bok, med kartor och oumbärliga adresser till restauranger och boklådor. En bok som utspelar sig i Paris ska jag läsa En underbar roman av Karin Stensdotter. Jag tycker om att läsa romaner som utspelar sig på de platser jag vistas på just när jag läser dem.

torsdag 9 juni 2011

Nyöversättning av Anna Karenina

I sommar har jag bestämt att jag i min klassikerutmaning ska läsa Anna Karenina. Jag läste den en gång för länge sedan, en upplaga från 1928 översatt av Blenda Svensson. När jag öppnade mitt gamla exemplar som jag inhandlade på antivariat och började skumma över sidan och läste de gamla verb böjningarna; sprungo och voro kändes språket lite för tungt i sommarvärmen. Jag såg att Anna Karenina har nyöversatts av Ulla Roseen så jag beställde den och den kändes mer läsbar. Det är ju en mängd text att läsa, en riktig tegelsten  på 900 sidor så det underlättar om språket är mer tillgängligt. Kanske några ivriga språkbevarare läser detta och har synpunkter på mitt förkastande av den gamla tunga svenskan.

onsdag 8 juni 2011

Nytt idag

Nu har jag köpt Min Kamp 2 av Karl-Ove Knausgård. Efter att ha läst första delen ville jag bara fortsätta med del 2 direkt. Förväntningarna är höga och jag hoppas att de infrias. Nu blir Min kamp 2 min sommarbok nummer 1.

tisdag 7 juni 2011

Kärlek en betraktelse - Alain de Botton

Det inte Alain de Botton vet om kärlek är nog inte värt att veta kan man tro när man läser Kärlek - en betraktelse.  Huvudpersonen träffar Chloë på en flygresa från Paris till London. Det hamnar bredvid varandra och de börjar samtala. Väl i London följs de åt och utbyter telefonnummer.
Huvudpersonen har uppenbarligen blivit förtjust i denna undersköna kvinna men Chloe är lite svalare i sina uttryck varför huvudpersonen blir mer ihärdig i sin avsikt att få Chloe
Med en begynnande relation beskriver Alain de Botton kärlekens väg från första mötet till en etablerad relation, genom svartsjuka, egenheter hos den andra som man inte gillar, att tycka lika om allt och identifiera sig med den andra totalt. de Botton kåserar om kärleken och analyserar och filosoferar kring vad som händer när kärlek uppstår.
Boken är lättläst och i många passager kan man känna igen mycket, men huvudpersonen analyserar
Chloë så minutiöst i varje steg hon tar, vad hon gör och hur hon reagerar i allt att det kan blir ett tröttsamt disikerande av en person och ett förhållande att man undrar hur Cholë står ut.

söndag 5 juni 2011

Just nu läser jag

Fast och insjunken i Den glömda trädgården  av Kate Morton blev jag i helgen.
Boken utspelar sig i flera tidsperioder från i början av förra seklet till i våra dagar och läsaren lotsas sakta in i en familjehemlighet som varat i nästa hundra år. Den är så bra.

Nu har jag införskaffat mig

Nu har jag äntligen kommit till skott och köpt en ipod. Liten, lätt och behändig, men ack så komplicerad att få igång för en som inte är någon teknikfreak. Tur att jag har en son som är mer flink in fingrarna än jag.
Min tanke är att lyssna på böcker, något jag tänk länge, förena nytta med nöje. När jag promenerar, tvättar fönster i sommarhuset, rotar  i rabatten och då samtidigt lyssna på en bok så blir sysslorna mer lättsamma att utföra. Jag har läst att många bloggare numera använder sig av ljudböcker. Jag tar gärna emot förslag på ljudböcker med njutbara uppläsare som är behagliga att lyssna till.

lördag 4 juni 2011

Kärlekskursen - Anita Goldman

För huvudpersonen i Kärlekskursen av Anita Goldman rasar livet samman efter skilsmässan från Adam. Hon blev lämnad efter 20 års äktenskap. Ensam, rotlös och som ett vinddrivet skepp på ett öppet hav tar hon kontakt med en terapeut. I den gula soffan samtalar huvudpersonen och S.
Oundvikligt gör huvudpersonen något hon inte bör. Hon faller i handlös förälskelse till S och S gör det som är absolut förbjudet inom terapi han går över gränsen och bejakar henne och i den sårbara situation hon befinner sig i blir hans professionella ord som en bekräftelse till hennes övergivenhetskänslor.
Det uppstår en obalans i kärleksrelationen.Hon vill mer och tar mer än vad han ger. Han rör sig med terapeutiska ordvändningar som får hennes ensamma själ, hennes sökande efter sig själv att hungra.
I kapitlen Guds kök befinner sig huvudpersonen i sitt hus i den sörmländska idyllen. Hon odlar grönsaker, örter och blommor. Hon beskriver hur hon drar upp rödbetor och plockar svarta vinbär så man kan känna doften av jord och bär.Hon väver också in beskrivning av örter och dess läkkraft. Genom att odla sin trädgård odlar man också sin själ.
Kärlekskursen är en roman om kärlek men också en roman om att våga släppa taget och hitta sig själv och stå för den man är.Kärlekskursen är en mycket bra bok stilsäkert skriven. Att skriva om kärlek är inte lätt och som läsare är det frustrerade att läsa om kärlek som blir sentimental och klicheartad men Anita Goldman har lyckats att skriva en kärleksroman fri från detta utan rättframt så här är det.